Borelj poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

06.10.2021

10:16

0

Šef diplomatije EU dodaje da će samit EU Zapadni Balkan biti i prilika da se razgovara o bezbednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima

Borelj poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Tan2021-10-5_182647587_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je srećan što je došlo do prevazilaženja problema na severu Kosova i pozvao na nastavak dijaloga i prevazilaženje razlika.

-Što se tiče Srbije i Kosova, srećan sam što vidim da smo poslednjih dana prevazišli neke poteškoće na granici, na severu Kosova, a sada moramo da nastavimo proces dijaloga kako bismo rešili probleme među zemljama kandidatima. Na putu ka Evropi, razlike moraju da se ostave po strani i da se nastavi sa reformama, poručio je Borelj.

Borelj je dolazaći na samit EU Zapadni Balkan naglasio važnost kredibiliteta procesa proširenja EU na Zapadni Balkan.

-Na ovom sastanku moramo dati verodostojan signal nastavku procesa proširenja, ali ovo je dvosmerna ulica. S jedne strane, kandidati moraju da nastave reforme i da ostave po strani svoje razlike. Sa naše strane, države članice i institucije Evropske unije moraju da ispune svoje obaveze, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU dodaje da će samit EU Zapadni Balkan biti i prilika da se razgovara o bezbednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima.

On je pozvao na usklađivanje spoljne politike Zapadnog Balkana sa EU, a u cilju bolje koordinacije u suocavanju sa zajedničkim izazovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike