Danas se održava Samit koji bi mogao da potvrdi evropski put regiona

06.10.2021

05:15

0

Na Samitu su uklonjeni svi simboli tzv. Kosova

Danas se održava Samit koji bi mogao da potvrdi evropski put regiona
Tan2021-10-5_13728584_0 - Copyright Tanjug/ Foto STA/ Bor Slana

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u Sloveniji, okuplja šefove država članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćin samita biće premijer Slovenije Janez Janša, a skupu će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Profimedia
 

Na Samitu učestvuju 44 delegacije sa po osam članova, odnosno biće ukupno 352 učesnika što je do sada najveći samit u Sloveniji u istoriji te zemlje. 

Biće ovo prilika da se potvrdi dalja integracija Zapadnog Balkana u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju, kojom će potvrditi svoju "jednoglasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", kao i podršku "procesu proširenja", zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera".

Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatran i društveno-ekonomski oporavak regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu. Takođe, EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Mere obezbeđenja

Slovenačka vlada odlučila je da tokom samita EU-Zapadni Balkan, ograniči ili zabrani kretanje u oblastima ili na javnim mestima u Ljubljani, na Bledu i Brdu kod Kranja, što je prvi put u istoriji te zemlje da je tako nešto učinila.

Tanjug/ Foto STA/ Bor Slana
 

Kako se navodi na ovaj korak se odlučila zbog mogućeg ozbiljnog narušavanja reda i mira. U centru Ljubljane su postavljene zaštitne ograde, a na ulicama su i pripadnici policije.

Policija je učesnike protesta pozvala na smirenost i toleranciju, te apelovala na njih da ne donose "opasne predmete" i da ne dovode decu pošto je atmosfera pomalo napeta zbog anti-vladinih protesta i blokade ulica. Proteste su najavile opozicione stranke, a zbog mera koje je vlada uvela protiv širenja korona virusa. 

U Ljubljani se mogu videti metalne ograde oko Trga Republike i oko parlamenta, kao i na Prešernovom skveru, Miklošićevom putu i ispred hotela Interkontinental.

Postavljeno je i veliko obezbeđenje na aerodromu, a strane delegacije koje dolaze na samit koristiće stari putnički terminal i tako biti potpuno odvojene od ostalih putničkih letova, prenosi Televizija Slovenija.

Najavljeno je i naizmenično zatvaranje puteva između Ljubljane-Bleda i Brda, a na više puteva zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, pre svega kamione.

Bez obeležja tzv. Kosova

Premijer Španije Pedro Sančez učestvovaće u sredu na samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, gde će biti i predstavnici Prištine, ali s obzirom da Španija ne priznaje tzv. Kosovo, na samitu neće biti simbola tzv. Kosova. 

Profimedia
Pedro Sančez

Poslednji put je 2018. godine na takav skup pozvan tadašnji predsednik Španije Marijano Rahoj, ali on je odlučio da ne prisustvuje zbog učešća predstavnika Prištine, podseća katalonski dnevnik "El Periodiko".

Na tom samitu su uklonjeni svi simboli tzv. Kosova, a to će se, na zahtev Španije, ponovo dogoditi i u sredu u Ljubljani, piše katalonski dnevnik.

Uz Španiju, tzv. Kosovo ne priznaju ni Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka.

Moguće otvaranje klastera

U pripremi pred samit EU Zapadni Balkan iz EU poručuju da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa i ocenjuju da je Srbija na tom putu napravila značajan napredak poslednjih meseci.

-Srbija je ostvarila važan napredak u oblasti energetike i politike oporezivanja i ima dobre šanse za otvaranje klastera tokom slovenačkog predsedavanja, poručio je visoki EU zvaničnik.

Dodaje se da je o oblasti vladavine prava kako i o usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel lično razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-U međuvremenu Srbja je podigla svoj nivo uskalđenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa 40 na 60 procennata, navodi EU zvaničnik.

Vučić: Iskreno da razgovaramo o budućnosti Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je, uoči Samita, nadu da će biti vođena otvorena i iskrena diskusija o zapadnobalkanskim temama, ali i zajedničkoj budućnosti.

Printscreen/Pink
 

U video poruci upućenoj na engleskom jeziku rekao je da se nada da na tom skupu neće biti isključivo reči o Zapadnom Balkanu, već i o Evropi, budućnosti Evrope i budućnosti svih naših naroda.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će Samit EU - Zapadni Balkan pomiriti najpre same stavove država članica EU koje između sebe, kako kaže, u ovom trenutku imaju oprečna mišljenja o budućnosti u smislu politike proširenja Unije. Ističe da je Srbija svesna da postoje različita viđenja EU, ali i da smatra da bi bilo pametno da se pokaže da je i dalje privlačna, kao i da veruje u reči Ursule Fon der Lajen da EU želi Srbiju i druge zemlje u Uniji.

Kada je reč o Srbiji, kako kaže Joksimović, nema zastoja sa reformskim aktivnostima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike