Predsednik Vučić na Samitu EU - Zapadni Balkan: Dočekao ga Janez Janša

06.10.2021

07:16

0

Autor: 24sedam

Uoči samita, Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu

Predsednik Vučić na Samitu EU - Zapadni Balkan: Dočekao ga Janez Janša
Tan2021-10-6_91218758_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros oko devet sati u Kongresni centar na Brdu kod Kranja, gde će uskoro početi Samit Evropska unija - Zapadni Balkan.

Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

 

 

Na Samitu se prva obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

Tanjug/AP/Petr David Josek
 

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita, Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

-Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU- rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržzana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Samitom predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Mišel: Želimo bliže veze sa zemljama Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, ihzjavio je danas da će samit EU - Zapadni Balkan biti prilika da se razgovora o evropskoj perspektivi regiona, ali i o novcu koji je EU spremna da mobiliše kako bi investirala u region i podržala reforme.

Tanjug/AP/Darko Bandić
 

-Govorimo o ekonomskim reformama, borbi protiv korupcije i poboljašnju upravljnja. Želimo bliže veze sa ovim zemljama i ovo će biti pilika za otvorenu razmenu mišljenja kako bi se identifikovali šledeći koraci i faze, poručio je Mišel prilikom dolaska na samit.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, danas će predsedavati samitom EU Zapadni Balkan čiji je domaćin slovenački premijer, Janez Janša.

Kurc: Zapadnom Balkanu potrebna istinska evropska perspektiva

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

Tanjug/AP/Petr David Josek
 

-Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski povezani. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu, kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Betel: Ne smeju se izneveriti zemlje Zapadnog Balkana

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve.

Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

-Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage“, rekao je on.

Sančes: Balkan je deo Evrope

Premijer Španije Pedro Sančes ponovio je danas da je Španija jedna od zemalja Evropske unije koja nije priznala Kosovo, zbog čega je važno da bude prisutna na svim forumima Evropske unije.

-Balkan je takođe deo Evrope, a Španija je uvek podržavala evropske ambicije i integraciju balkanskih zemalja u Evropsku uniju, izjavio je Sančes uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja.

Naglašava i da je Španija bila jedna država koja je bila solidarna sa zemljama Balkana tokom ratova iz 90-ih godina prošlog veka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ekipa 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike