Srbija pokazala napredak: Moguće otvaranje novih klastera za pristupanje EU?

04.10.2021

18:06

0

Autor: Nikola A.

U pripremi pred samit EU Zapadni Balkan iz EU poručuju da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa

Srbija pokazala napredak: Moguće otvaranje novih klastera za pristupanje EU?
Evropska unija - Copyright Profimedia

Srbija je ostvarila važan napredak u oblasti energetike i politike oporezivanja i ima dobre šanse za otvaranje klastera tokom slovenačkog predsedvanja, poručio je visoki EU zvaničnik.


U pripremi pred samit EU Zapadni Balkan iz EU poručuju da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa i ocenjuju da je Srbija na tom putu napravila značajan napredak poslednjih meseci.

- EU razmatra da li će do kraja slovenačkog predsedvanja biti otvoreni klasteri sa Srbijom. Srbija je napredovala i oblastima konkurentnosti, inkluzivnog rasta i zelene agende - navodi se u Briselu.

Dodaje se da je o oblasti vladavine prava kako i o usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel lično razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- U međuvremnu Srbja je podigla svoj nivo uskalđenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa 40 na 60 procennata - navodi EU zvaničnik.

U Briselu dodaju da vrata EU nisu zatvorena, ali se do članstva ne može stići bez teških reformi, ali i političke hrabrosti za njihovo sporvođenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike