ROSU izaziva incidente, naš narod je miran: Simić poslao nove, važne poruke sa Brnjaka

26.09.2021

15:18

0

Provokacija pripadnika specijalnih policijskih jedinica je bilo toliko u poslednjih sedam dana, da ne mogu da se popamte

ROSU izaziva incidente, naš narod je miran: Simić poslao nove, važne poruke sa Brnjaka
Copyright Brnjak, 24sedam

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio sa administrativnog prelaza Brnjak da Srbi sa Kosova i Metohije mirno protestuju na prelazima zbog jednostranih poteza Prištine i istakao da su za sve incidente koji su se dogodili u proteklih nedelju dana odgovorni pripadnici specijalnih jedinica ROSU.

Simić je precizirao da Srbi protestuju jer je ugroženo njihovo pravo na slobodu kretanja, kao i njihova bezbednost zbog brojnih pripadnika tih jedinica na Jarinju i Brnjaku.

- Tu pre svega moram da naglasim da je narod odgovorio na poziv, pre svega predsednika Aleksandra Vučića, ali i predsedništva Srpske liste, da ostane miran i staložen, da ne naseda na provokacije kojih je bilo sijaset - poručio je Simić, prenosi Kosovo online.

Kako navodi, provokacija pripadnika specijalnih policijskih jedinica je bilo toliko u poslednjih sedam dana, da ne mogu da se popamte.

- Prvo dva terenska borbena vozila, kada su ušla na teritoriju opštine Zubin Potok, sa okolnih srpskih kuća su specijalci skidali i uništavali srpske zastave. Nakon toga su se pozicionirali ovde u neposrednoj blizini Brnjaka i njih nekoliko je pucalo u uličnu rasvetu, iako za to apsolutno nije bilo nikakve potrebe - podsetio je Simić.

blokada na administrativnom prelazu Brnjak, 24sedam
 

Kako je dodao, iza toga su grubo pretučena trojica Srba koji su samo spremali ogrev za svoje porodice u zaseoku Kopiloviće.

- Tom prilikom su uništavali i privatna vozila koja su se nalazila u blizini, nekoliko kilometara udaljena od mesta gde Srbi protestuju. Uništavali su i građevinska vozila, koja su pretrpela veliku štetu jer su sekli sve kablove i svu hidrauliku - istakao je Simić.

Po njegovim rečima, isti ti pripadnici specijalnih policijskih jedinica Kosova su uništili i privatno vozilo Ljube Galjka iz Zubinog Potoka, koje je bilo parkirano ispred njegove kuće.

- Pripadnici Rosu su prilikom kretanja uništavali i vozila tako što su kundacima pušaka lomili stakla, žmigavce i farove. Prosto, hteli su da nanesu štetu imovini ovog naroda. Ono što je važno napomenuti jeste da Srbi na sve te provokacije nisu reagovali i to je najvažnije - poručio je Simić.

Istakao je da je posebno opasno što je u prethodnih sedam dana tri puta došlo do samopaljenja, odnosno pucanja iz vatrenog oružja od strane pripadnika Rosu, bez ikakvog povoda, prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

Kosovo onlajn, printscreen
 

- To je uznemirilo građane, jer se radi o ljudima koji bi trebalo da znaju kako se ponašaju sa vatrenim oružjem koje im je dato u ruke - rekao je Simić.

On je podsetio i da se dogodila jedna, takoreći, "talačka situacija", kada su pripadnici Rosu na Brnjaku uhvatili mladića Stefana Pantelića i vezali ga.

- Propitivali su ga i vršili psihičko nasilje nad njim. Taj momak se nalazio u dvorištu svoje kuće - naveo je Simić.

Događaji koje je pobrojao, kaže, najbolje govore o situaciji na terenu.

- Treba postaviti prosto pitanje kada neki predstavnici međunarodne zajednice pozivaju dve strane na suzdržanost, koje su to dve strane. Ova koja izaziva incidente i sprovodi nasilje? I šta to treba da urade Srbi? Da se Stefan ne nalazi u svom dvorištu ili da Srbi ne parkiraju svoja vozila u svom dvorištu ili šta to treba da urade Srbi kako pripadnici Rosu ne bi šenlučili, pucali u uličnu rasvetu ili koristili vatreno oružje? - upitao je Simić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike