Žozep Borelj se oglasio povodom situacije na severu Kosova

26.09.2021

15:23

0

Kako se navodi u saopštenju, Borelj dodaje da Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje da smire situaciju i krenu napred

Žozep Borelj se oglasio povodom situacije na severu Kosova
Žozep Borelj, ec.europa.eu

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj oglasio se povodom situacije na severu Kosova.

-Pomno pratim situaciju. Srbija i Kosovo moraju bez odlaganja sa spuste tenzije, da se odmah povuku jedinice specijalnih snaga i uklone barikade. Nikakve provokacije i jednostrani potezi su neprihvaljivi, jasno poručuje Borelj.

Kako se navodi u saopštenju, Borelj dodaje da Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje da smire situaciju i krenu napred.

-EU će aktivno podržati ove napore. Oba lidera su u potpunosti odgovorna za bilo koji rizičan potez koji bi ugrozio bezbednost lokalnih zajednica. O ovome sam razgovarao i sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedelje. Dijalog pod pokroviteljstvom EU i dalje je jedino mesto gde se mogu rešavati problemi, uključujući i registracione tablice te pozivam Beograd i Prištinu da to iskoriste, poručuje Borelj u saopštenju.

Dolazak obojice u Brisel narednih dana biće prvi pozitivan korak, ocenjuje Borelj.

-To je ključno da bi razgovori krenuli dalje i da bi se našlo stabilno rešenje. Ponavljamo da očekujemo i od Kosova i Srbije da se vrate stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je neophodan kako bi napredovali na evropskom putu, navodi se u saopštenju Visokog predstavnika EU.

Na kraju se dodaje da je Borelj u stalnom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kome zahvaljuje za saradnju između Kfora i Euleksa, naglašavajući da Kfor igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti