Šarl Mišel zove: Povući policiju i barikade sa severa Kosova

26.09.2021

05:43

0

Autor: J. S. J.

On je dodao da je u bliskom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom

Šarl Mišel zove:  Povući policiju i barikade sa severa Kosova
Copyright Kosovo onlajn, printscreen

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je sinoć na deeskalaciju tenzija na severu Kosova i Metohije, a Beograd i Prištinu da nastave pregovarački proces. 

-Vreme je da Srbija i Kosovo, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, učine korak unazad i doprinesu deeskalaciji, uključujući povlačenje specijalnih policijskih jedinica i barikada i nastave pregovore o predlogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka -naveo je Mišel na Tviteru.

 

 

On je dodao da je u bliskom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. 

Istovremeno i Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini administrativnih prelaza sa južnom srpskom pokrajinom. 

U sinoćnjem saopštenju MEFA se navodi da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, "blizu granice sa Kosovom" i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, "vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije". 

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, podstiču pojedince da izazizavaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova. 

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona. 

"MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, kako se dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija na KiM i povratak na dijalog.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, veoma zabrinuto zbog eskalacije situacije na severu KiM i najoštrije osuđuje vandalska dela koja su danas počinjena na severu KiM, gde su, kako se dalje tvrdi, "pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubin Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu". 

Kurti tvrdi:U blokadama prelaza učestvovale kriminalne osobe 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sinoć je na svom Fejsbuk nalogu objavio da su neke, kako tvrdi, "kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima", učestvovale u blokadi prelaza Jarinje i Brnjak.

 
Ništa ne može da opravda upotrebu nasilja, nanošenje štete javnoj imovini i nepoštovanje vladavine prava, ocenjuje MEFA. 

Ovo Ministarstvo traži da se počinioci izvedu pred lice pravde. 

Iz MEFA pozivaju sve aktere da budu uzdržani i da se odmah vrate dijalogu kao jedinom načinu da se u bilateralnim i multilateralnim nastojanjima reše nerešena pitanja u, kako se navodi u saopštenju, "duhu saradnje kojoj je Albanija nepovratno posvećena" 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike