Ko je vladika Metodije, naslednik episkopa Joanikija na tronu Eparhije budimljansko-nikšićke

26.09.2021

06:17

0

Autor: I. P.

Vladika Metodije, doskorašnji vikarni episkop dioklijski izabran je za Episkopa budimljansko nikšićkog

Ko je vladika Metodije, naslednik episkopa Joanikija na tronu Eparhije budimljansko-nikšićke
Vladika Metodije - Copyright Printscreen/YouTube/TVHram

U manastiru Ðurđevi stupovi, kod Berana u Crnoj Gori, danas će biti održano ustoličenje izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče.

Patrijarh Porfirije poručio je iz Berana da "Bog živi u ovoj svetoj zemlji, iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora".

- Poslednjih decenija, a naročito nedavno, prethodne godine, pokazali su da je u ovom narodu živ Bog, pre svega kroz veličanstvene čovekoljubive, milotvorne i molitvene litije koje su svoj početak imale upravo ovde - kazao je Porfirije.

Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditela Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu "Vaspitni značaj monaštva".

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu. Od Preobraženja 2018. g. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na dan izglasavanja takozvanog Zakona oslobodi veroispovesti, u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine na mostu na Đurđevića Tari, crnogorska policija je pretukla pendrecima episkopa Metodija, koji je potom završio na lečenju na VMA u Beogradu.

 

 

Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija rekao je da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.

On je istakao da je svaki susret sa vladikom Metodijem velika radost i da "grli svakog čoveka sa kojima se sretne", te je uz njega, kako kaže, i sam bolji čovek.

Osvrnuo se i na reakcije koje je u delu javnosti izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.

- Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi, to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba, rekao je u šaljivom tonu otac Mijailo za Rado Svetigora.

Ističe da vladika Metodije voli sport, a spuštanje padobranom je, kaže, pre svega sport.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike