Rusi reagovali zbog situacije na KiM: Cilj Prištine nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba

22.09.2021

17:18 >> 17:23

0

Autor: I.Pavlović

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine

Rusi reagovali zbog situacije na KiM: Cilj Prištine nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba
Copyright Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

– Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo…U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Pročitajte još:

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

– Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu, dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ruski MSP naglašava da Kfor i Euleks “ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti”.

Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvideti ako se ima u vidu stagniranje procesa rešenja kosovskog pitanja, prenosi TASS.

– EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitaje još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike