Kurti izgubio kompas: "Otvoreni Balkan" neprihvatljiv za Prištinu, tužićemo Srbiju za genocid

14.09.2021

18:59

0

Autor: I.Pavlović

Kurti je poručio da će recipročna mera prema Srbiji biti uvedena, jer, kaže, ne postoji drugi način

Kurti izgubio kompas: "Otvoreni Balkan" neprihvatljiv za Prištinu, tužićemo Srbiju za genocid
Copyright Aljbin Kurti/ Profimedia

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti poručio je danas da će biti uvedena mera reciprociteta prema Beogradu i potvrdio je da se njegova vlada priprema da tuži Srbiju za genocid.

Kurti je danas negirao spremnost vlade na čijem je čelu da otvori arhive OVK i još jednom ponovio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” neprihvatljiva za Prištinu.

Pročitajte još:

Kurti je poručio da će recipročna mera prema Srbiji biti uvedena, jer, kaže, ne postoji drugi način, a dodao je da su pripreme za njeno uvođenje u toku i da je o prekršajima koje Srbija čini obavestio vlade zemalja Evropske unije, prenosi Kosovo onlajn.

On je takođe negirao spremnost Prištine da otvori arhive OVK, iako je to sam ranije nagovestio, a na upit novinara naveo je da nikada nije doneta odluka o otvaranju OVK arhiva.

– Ko je rekao da se arhive OVK otvore. Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali UNMIK, pa Euleks, pa i danas imamo KFOR. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija, rekao je Kurti.

On je danas nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio i da bi u pogledu odnosa Prištine i Beograda trebalo izvršiti pritisak na Srbiju, a takođe je potvrdio da Priština priprema tužbu za genocid protiv Srbije.

– Mi smo obećali da ćemo podići tužbu za genocid protiv Srbije i spremni smo da je podignemo, izjavio je Kurti.

U obraćanju posle sastanka sa Merkelovom, Kurti je još jednom ponovio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” neprihvatljiva za Prištinu.

– Za razliku od Berlinskog procesa, iza inicijative “Otvoreni Balkan” ne stoji Evropska unija, naglasio je Kurti.

Kurti je govorio i o izjavi albanskog premijera Edija Rame da Priština pravi teorije zavere u vezi sa inicijativom “Otvoreni Balkan” i poručio da ne treba pokazivati razumevanje za Srbiju zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

– Ne znam o kojoj je teoriji zavere ovde reč. Prenosim vam svoj stav, a to je da je Berlinski proces neophodan, ali i dovoljan za evropsko putovanje, rekao je Kurti.

Rama je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom kancelarkom u Tirani izjavio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” preduzeta radi ubrzanja Berlinskog procesa i da vlada u Prištini umesto da iskoristi tu priliku pravi teorije zavere.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike