"Zbogom veliki maestro, Srbija danas tuguje"

02.09.2021

11:26 >> 12:20

0

Mikis Teodorakis je bio ne samo jedan od najvećih kompozitora današnjice, već i veliki prijatelj naše zemlje i našeg naroda, poručio je predsednik

"Zbogom veliki maestro, Srbija danas tuguje"
Copyright Mikis Teodorakis i Aleksandar Vučić 24sedam/AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti čuvenog kompozitora Mikisa Teodorakisa, uz poruku da Srbija danas tuguje.

-Srbija danas tuguje zbog odlaska legendarnog Mikisa Teodorakisa, koji je bio ne samo jedan od najvećih kompozitora današnjice, već i veliki prijatelj naše zemlje i našeg naroda, poručio je predsednik.

Mikis Teodorakis, AP Photo/Petros Giannakouris

Istakao je da će Teodorakisa Srbija pamtiti po svevremenoj muzici koja je ostavila pečat u celom svetu, ali i po hrabrosti da podrži Srbiju u najtežim trenucima i u vreme jednog od najvećih iskušenja kroz koje je naša zemlja prošla tokom bombardovanja 1999.

-Veliki umetnik, borac za pravdu i čovek slobodarskog duha, Mikis je ostavio jedinstven trag u istoriji muzike i u našim srcima. Zbogom, veliki maestro! Srbija te pamti!, navodi se u saučešću predsednika Vučića, saopštila je Pres služba Predsednika.

Od grčkog kompozitora oprostio se i Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova.

– Danas je ovaj svet napustio jedan od najvećih prijatelja Srbije i srpskog naroda, naš brat Mikis Teodorakis (1925-2021). Branio nas je kada su nas mnogi napadali i govorio o nama istinu koju su mnogi prećutkivali i pokušavali da prekroje. Njegova muzička ostvarenja ostaće upisana u večnost. Večna Ti slava, veliki čoveče i dragi naš brate i da ti Gospod podari rajsko naselje u kome je odavno Tvoja muzika, napisao je ministar Selaković.

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis, najpoznatiji svetskoj javnosti po muzici iz filma “Grk Zorba”, preminuo je danas u Atini u 96. godini.

Mikis Todorakis je stvorio ogroman broj muzičkih dela, a svetsku slavu je stekao radeći muziku za filmove “Grk Zorba” (1964), “Z” (1969) i “Serpiko” (1973).

Njegove pesme izvodili su i Bitlsi i Edit Pjaf.

Zbog bombardovanja 1999. godine, javno je iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike