Pokrenuta inicijativa za opoziv Đukanovića: Pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita prekršio Ustav?

04.09.2021

15:01

0

Autor: I.P.

Pokrenuta inicijativa za opoziv Đukanovića: Pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita prekršio Ustav?
Teleskopija/Youtube printscreen

Socijalistička narodna partija, članica parlamentarne većine, podnela je poslaničkim klubovima inicijativu za opoziv predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, zbog kršenja Ustava, pozivanjem na sukobe, podele i ometanje obavljane službe jedne verske zajednice.

U obrazloženju Predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav podseća se da je on 28. avgusta izjavio da nije pametno insistirati na ustoličenju izabranog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju…

Pročitajte još:

– Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gđe budu Cetinjani i gđe je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države, rekao je tada Ðukanović.

SNP je inicijativu za opoziv predsednika države dostavio svim poslaničkim klubovima stranaka parlamentrne većine u kojoj navodi da “postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za njegovo razrešenje”.

Inicijativa je dostavlje poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, “Crno na bijelo” i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću, saopšteno je iz SNP.

U inicijativi se ističe da je ovakvim postupanjem “predsednik Crne Gore izvršio grubu povredu Ustava Crne Gore, koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova”.

– Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje… Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita… i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju, navode iz SNP.

Ðukanović je, ukazuju ličnim primerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja verskih obreda SPC.

– Ovo je samo jedan od primera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsednik kroz podelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose unutar države, poručili su iz SNP.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug