Mitropolit Joanikije posle ustoličenja poručio: Činili smo sve da podela ne bude, trebaće dosta vremena (FOTO)

05.09.2021

08:16 >> 17:00

0

Novi mitropolit je nakon ustoličenja prvo zahvalio Arhijerejskom saboru koji je odlučio da ga izabere za  mitropolita crnogorsko-primorskog.

Mitropolit Joanikije posle ustoličenja poručio: Činili smo sve da podela ne bude, trebaće dosta vremena (FOTO)
Copyright Tanjug

U Cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh srpski i mitropolit Joanikije na Cetinje su dovezeni helikopterom kako bi se zaobišle barikade na putu Podgorica- Cetinje. Sveštenstvo koje nije moglo da prođe barikade i vratilo se u Podgoricu, održalo je u Hramu Hristovog Vaznesenja liturgiju u čast ustoličenja mitropolita.

Pročitajte još

Novi mitropolit je nakon ustoličenja prvo zahvalio Arhijerejskom saboru koji je odlučio da ga izabere za  mitropolita crnogorsko-primorskog.

Tanjug

-Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli dosta neprijatnoti i podela. Vi dobro znate Vaše visikopravosveštenstvo i vladika kruševački Davide da su te podele veštačke. Mi smo činili sve da ih ne bude, da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena – istakao je mitropolit.

Ustoličenje mitropolita Joanikija, Tanjug

-Vaša svetosti Vašim dolaskom, ali i podelivši sa nama zabrinutost, pokazali ste veliku ljubav prema celom narodu Crne Gore. Sa vama su, Vaša svestosti došli i oplki predstvanici svih božijih crkava,  ali su bili sprečenida dođu na Cetinje.  Oni se danas mole u Hramu Vaznesenja Hristovoga.  I oni su sa nama podelili   zabrinutost i uzeli zajedno sa vama molitve za pomirenje i ljubav među braćom. Danas u ovim priikama će blagoslovoti naš narod u Podgorici – kazao je.

Mitropolit je istakao “da neće više pričati o našim mukama već ću blagodariti Bogu.”

-Blagodarim Bogu koji je posao na Zemlju Isusa Hrista – rekao je.

Mitropolija je, kaže, bila i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz celu njenu istoriju.

-Zablistala je svetošću njenih arhijereja, lepotom njenih svetinja -rekao je Joanikije.

Mitropolitsku službu, kako je rekao, počeće objedinjavanjem naroda oko prestola božijeg, kako bi ga nahranio nebeskim hlebom.

-Nisam došao da mi služe, nego da služim. Služiću bratskom pomirenju u Crnoj Gori. Poštovaću načelo odvojenosti Crkve i Države. Nećemo se baviti stranačkom politikom. Mi smo jedan narod i pozivam i uvek ću pozivati političare da im dobro svih nas bude zajednički cilj, da rade na rešavanju nagomilanih problema u Crnoj Gori – rekao je Joanikije.

Porfirije: Vi ste ovde da otupljujete oštrice

Patrijarh srpski Porfirije je na ustolicenju Joanikija rekao da je da je dužnost mitropolita crnogorsko-primorskog, na koju je izabran, velika dužnost i čast.

-To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja -rekao je Porfirije.

On je dodao da je “mir ovde potrebniji nego išta”.

-Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove -kazao je Porfirije.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike