Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske: Dve zemlje se saglasile da obnove centralnu Evropu (FOTO)

08.09.2021

12:38 >> 13:12

0

Autor: I.Pavlović

Potpisan je i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika

Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske: Dve zemlje se saglasile da obnove centralnu Evropu (FOTO)
Copyright Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno.

Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.

Pročitajte još:

– Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zasdrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU, rekla je Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

– Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije – Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme diođu u Srbiju, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privredna saradnja takođe raste i samo od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku oje dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

– Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju i za izvoz u Srpsku i za uvoz iz Srbije u Mađarsku. Uvoz je rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra. Mađarska kontinuirano unapređuje trgiovinsko robnu saradnju i ocejuejm da će se to dodatno proširiti u obklsti inovacija i tehnologija, rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpisan i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika, koji su sve više zaintersovani da ostanu na zemlji i bave se time.

– Očekujem, u tom smislu da će to dovesti do više investicija sa obe strane, zaključila je Brnabić.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

– Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope, rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

– Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade rekao je Orban.

Pročitaj još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike