Učvršćivanje prijateljstva i bilateralne saradnje: Sima Avramović postavljen za ambasadora u Vatikanu

14.01.2021

16:37 >> 21:52

0

Imenovana ambasadorka u Panami i šef Stalne misije Srbije pri UN

Učvršćivanje prijateljstva i bilateralne saradnje: Sima Avramović postavljen za ambasadora u Vatikanu
Copyright Youtube printscreen

Profesor u penziji Sima Avramović postavljen je na mesto ambasadora u Vatikanu.

Avramović, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, postavljen je na to mesto ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića od 5. januara, objavljeno je u novom broju Službenog glasnika.

pročitajte još

Dužnost šefa Stalne misije Srbije pri Organizaciji ujedinjenih nacija u Njujorku obavljaće Nemanja Stevanović, a ukaz o njegovom postavljenju predsednik Srbije potpisao je 11. januara.

Takođe, na mesto ambasadora Srbije u Panami, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Sijudad Meksiku, ukazom je postavljena Tatjana Conić, umesto dosadašnjeg ambasadora Gorana Mešića, koji je opozvan sa te dužnosti.

Avramović: Za Srbiju odnosi sa Vatikanom izuzetno važni

-Vatikan je izuzetno značajan i uticajan međunarodni faktor, pa je stoga od naročite važnosti da se diplomatski odnosi sa Vatikanom održavaju na što je moguće višem i prijateljskom nivou, a naročito zbog brige koju Sveta stolica pokazuje za srpsko i nealbansko stanovništvo na KiM i srpsku duhovnu baštinu, rekao je nakon imenovanja za novog ambasadora Srbije u Vatikanu Sima Avramović.

Avramović Ističe da je Vatikan svojim nepriznavanjem jednostrano proklamovane državnosti Kosova pokazao koliko poštuje međunarodno-pravne odnose, što država i građani Srbije duboko cene i poštuju.

-Naročito je važna briga koju Sveta stolica iskazuje prema položaju srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu, a pogotovo u odnosu na zaštitu i očuvanje srpskih svetih mesta na tom prostoru, rekao je Avramović za Tanjug.

Youtube printscreen

Kaže da lično izuzetno uvažava dobre odnose Rimokatoličke crkve i SPC, koji su, ističe, u velikoj meri izgrađeni zahvaljujući svetom ocu papi Franji i našem blagopočivšem patrijarhu Irineju.

-S obzirom na to da postoje i delikatne teme u njihovim odnosima, uveren sam da moje poštovanje, pa i bliskost prema SPC i velikom broju najistaknutijih vladika, može biti od koristi u daljem izgrađivanju dijaloga i dobrih odnosa među našim crkvama, smatra Avramović.

Kao predstavniku Srbije u Vatikanu, Avramović kaže da će mu na prvom mestu biti dalje učvršćivanje prijateljstva i bilateralne saradnje.

Ističe da srdačan susret svetog oca pape Franje i predsednika Aleksandra Vučića, prilikom njegove nedavne posete Vatikanu, je trag koji će, kaže, svesrdno slediti i pokušavati da ga u različitim konkretnim aktivnostima sprovodi u delo.

Uveren je, dodaje, i da postoji veliki prostor za intenzivniju kulturnu i akademsku saradnju, utoliko pre što su Pravni fakultet i Univerzitet u Beogradu donedavno već imali jedan važan i uspešan projekat međunarodne razmene profesora i studenata sa Katoličkim univerzitetom Lumsa u Rimu i Palermu.

-Mislim da je ovo dobro vreme da se taj oblik komuikacije podigne na još viši nivo. U tom pravcu nameravam da učinim i svoje prve diplomatske korake, kaže Avramović.

Avramović ističe da je imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Vatikanu, predstavlja odgovornost i da to doživljava kao veliko priznanje za mnoge godine akademskog i stručnog angažmana.

-Biti ambasador u Vatikanu je posebno zahtevan i odgovoran posao i uložiću velike napore da doprinesem daljem unapređenju dobrih odnosa Srbije sa Vatikanom, poručio je Avramović.

Ističe da će se pre stupanja na funkciju, potruditi da se upozna sa iskustvima naših ranijih ambasadora u Vatikanu, pre svega prof. Darka Tanaskovića i Dejana Sahovića.

Govoreći o tome koliko je situacija u Vatikanu podsticajna za saradnju sa Srbijom, Avramović kaže da danas ta država ima veoma stabilnu i jasno profilisanu, za svoje istorijske standarde prilicno moderno postavljenu politiku

-Naravno, to je utisak koji se stiče uglavnom posredstvom medija, ali je za punu sliku potreban i odgovarajući neposredni uvid, zaključio je Avramović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike