Pokušao da izbegne hapšenje, širi poverljive informacije i ne poštuje sud: Razlozi zašto Nasim Haradinaj nije pušten iz pritvora

20.01.2021

13:01 >> 13:18

0

Specijalno tužilaštvo u Hagu, u svom podnesku navelo je nekoliko argumenata u vezi s postupanjem i hapšenjem Haradinaja

Pokušao da izbegne hapšenje, širi poverljive informacije i ne poštuje sud: Razlozi zašto Nasim Haradinaj nije pušten iz pritvora
Nasim Haradinaj - Copyright scp-ks.org

Specijalno tužilaštvo u Prištini podnelo je odgovor na žalbu odbrane Nasima Haradinaja Apelacionom sudu u sastavu Specijalnog suda u Hagu, a u vezi sa revizijom odluke o određivanju pritvora zameniku predsednika organizacije ratnih veterana tzv. OVK.

Specijalno tužilaštvo u Hagu, u svom podnesku navelo je nekoliko argumenata u vezi s postupanjem i hapšenjem Haradinaja i odlukom pretpretresnog sudije Nikolasa Gijua iz decembra, koji je naložio određivanje pritvora zameniku predsednika organizacije ratnih veterana OVK, piše Gazeta ekspres.

-Jasno je da se Haradinaj pred većem pojavio bez nepotrebnog odlaganja i da su njegova prava u potpunosti poštovana. Odbrana nije uspela da utvrdi da je u pitanju zakonska greška pretpretresnog sudije, ugrožavanje pravde ili bilo koja očigledna omaška u sprovođenju diskrecionog prava, navodi Tužilaštvo.

pročitajte još

Dodaje se da Tužilaštvo brani odluku sudije Guljoa pozivajući se na rizik da Nasim Haradinaj pobegne, ističući da odbrana nije na adekvatan način rešila to pitanje i da nije pružila dovoljno garancija da se to neće desiti.

Specijalno tužilaštvo u Hagu pominje i pokušaj Haradinaja da izbegne hapšenje, navodeći da je to primetio pretpretresni sudija koji je naveo i da ne ne priznaje Specijalizovana veća i da ima nameru da nastavi da širi poverljive informacije i da iskazuje nepoštovanje prema nalozima suda.

Predstavnik Specijalnog tužilaštva Džek Smit naveo je da su “argumenti odbrane potpuno neosnovani, bez konkretnih činjenica u vezi sa zakonitošću pritvora” i da “odbrana jednostavno izražava svoje neslaganje sa odlukom, umesto da navede bilo kakvu grešku u njoj”.

“Iz gore navedenih razloga, Komisija mora u celosti odbiti žalbu”, navodi se u odgovoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike