Sudija odbio zahtev Veseljija za odbranu sa slobode

23.01.2021

14:47 >> 14:40

0

Autor: M. I.

Veseljijevi branioci su 17. decembra tražili da mu se ukine pritvor

Sudija odbio zahtev Veseljija za odbranu sa slobode
Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, Pool)

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg šefa obaveštajne službe tzv. OVK Kadrija Veseljija za privremeno puštanje na slobodu.

Veseljijevi branioci su 17. decembra tražili da mu se ukine pritvor u kojem je od hapšenja 5. novembra 2020. godine sa ili bez mera koje odredi sudija, a Specijalno tužilaštvo u Hagu se tome izričito protivilo.

Nakon razmatranja svih podnesaka obe strane, sudija je zaključio da i dalje postoje razlozi da Veselji bude u pritvoru u Hagu zbog opasnosti od bekstva, kao i zbog opasnosti od ometanja rada tog suda.

Takođe, u odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da postoje rizici da će Veselji uticati na žrtve i svedoke u ovom procesu, i da će počiniti nova krivična dela.

Pročitajte još:

Veselji se zajedno da nekadašnjim šefovima OVK Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti za niz ratnih zločina na KIM 1998. i 1999. godine.

Protiv njih je u toku priminarni postupak (pred suđenje) i svi se nalaze u haškom pritvoru od novembra 2020.

I ostali optuženi su podneli zahteve za odbranu sa slobode, ali o njima još nije odlučeno.

Optužnica ih tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike