Dijalog vlasti i opozicije bi mogao da se završi do leta, dobro je rešenje da u dijalogu učestvuju i stranke koje nisu u parlamentu

02.02.2021

14:23

0

Klačar smatra da bi dijalog 2021. godine u odnosu na prethodni trebalo da bude fokusiraniji i da traje kraće

Dijalog vlasti i opozicije bi mogao da se završi do leta, dobro je rešenje da u dijalogu učestvuju i stranke koje nisu u parlamentu
Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Dijalog vlasti i opozicije zvanično će početi u martu, a prema prvim ocenama mogao bi da traje kraće od prethodnog, jer su već ranije targetirani problemi, a čak su i ponuđena rešenja.

Dijalog bi, smatra izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, mogao da se završi do leta i da se tokom jeseni implementiraju sva dogovorena rešenja, kako bi se sa primenom krenulo od septembra.

pročitajte još

Inače, posle današnjeg razgovora predsednika parlamenta Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera, jasnije je kada će nova runda međustranačkog dijaloga početi, a za desetak dana biće utvrđeno i ko će sve učestvovati, kao i teme o kojima će se razgovarati.

Pored toga, izvesno je da će u Srbiju doći i bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Klačar kaže da je reč o iskusnim pregovaračima koji su imali slično iskustvo u Severnoj Makedoniji i smatra da se o njihovom učešću razgovaralo prethodnih dana i nedelja, a ne samo o agendi i formatu.

Klačar ocenjuje da je vlast na početku razgovora želela da obezbedi sebi komotniju poziciju, te da je njihova procena išla u pravcu da broj ljudi koji će biti uključen sa strane EP bude veći od dva (Tanja Fajon i Vladimir Bilčik), navodeći da se sada, kada se rešilo pitanje facilitatora, dolazi do radne agende.

-Čini se da nema dileme da će dijalog biti otvoren i inkluzivan ka velikom broju učesnika i dobro je rešenje da u dijalogu učestvuju i stranke koje nisu u parlamentu. Ipak, mora se podvući crta, jer imamo više od 100 stranaka, ali i neregistrovanih političkih organizacija. Nije realno da u dijalogu dobijemo toliko veliki broj učesnika da nećemo moći da vidimo šta je suština, rekao je Klačar za Tanjug.

pročitajte još

Na pitanje da li očekuje da u dijalogu učestvuju stranke koje su bojkotvale izbore, Klačar ističe da očekuje, jer su, kako kaže, te partije već pokazale brojne aktivnosti koje idu u tom pravcu i izašle sa platformom, a takođe se čini da su one u ovom trenutku spremne da izađu na izbore i da ideja bojkota više nije tako glasna.

-Sam format dijaloga je nešto što u ovom trenutku nije poznato javnosti, da li će se ići od teme do teme ili će se obraditi sve teme, pa će se doneti neka vrsta zaključaka, ostaje nepoznanica. Bilo bi dobro da se nakon otvaranja svake oblasti donese neka vrsta zaključaka i načina kako bi ti problemi mogli da se reše, ističe Klačar.

Ocenjuje da se sve platforme opozicije manje-više bave istim problemima, ali da nude različita rešenja i da je još uvek neizvesno kako će izgledati finalne platforme opozicije i da li te stranke uspeti da naprave neku vrstu ukrpunjavanja.

-Pitanje je da li će te stranke uspeti da pomire političke razlike i da budu spremne da te razlike ostave po strani, jer mi ne smemo da zaboravimo da iza ovog dijaloga dolazi kampanja u koju su sve te stranke jedni drugima politička konkurencija, objasnio je Klačar.

pročitajte još

On podseća da su za opoziciju ključna tri pitanja: ravnopravnost u medijima, prevashodno u RTS i RTV, zloupotreba javnih resursa i funkcionerska kampanja i pritisak na birače.

Takođe, smatra da bi dijalog 2021. godine u odnosu na prethodni trebalo da bude fokusiraniji i da traje kraće, imajući u vidu da je potrebno da se ostavi dovoljno vremena za implementaciju.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike