Posle dogovora o početku dijaloga vlasti i opozicije, oglasio se i Mekalister

02.02.2021

12:38

0

Mekalister naglašava da Skupština Srbije i njen predsedavajući Ivica Dačić imaju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog

Posle dogovora o početku dijaloga vlasti i opozicije, oglasio se i Mekalister
Copyright Youtube printscreen

Predsedajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlameta, Dejvid Mekalister, kaže da je EP spreman da započne sa drugom fazom međupartijskog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije.

Mekalsiter naglašava da Skupština Srbije i njen predsedavajući Ivica Dačić imaju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

-Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova uoči sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje, navodi se u sopštenju Mekalistera nakon današnjeg razgovora sa Dačićem.

pročitajte još

Mekalister navodi da će tim EP koji posreduje u ovom dijalogu biti predvođen izvestiocem za Srbiju, Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom delegacije za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon.

-U zadacima će ih podržati bivši evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Oni su već uspešno sarađivali tokom uspostavljanja Međustranačkog dijaloga i njegove prve faze, kaže Mekalsiter.

U pisanom saopštenju predsedavjućeg Spoljnopolitičkim doborm EP, dodaje se da bi vlasti u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo bi da koriste Međustranački dijalog kao “konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima vezanim za izborni proces”, u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

-Interes građana i perspektiva demokratije u Srbiji moraju da imaju prednost nad političkom borbom stranke. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU, zaključuje Mekalister.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike