Pljušte prijave protiv Tačija i Veseljija: Srbi u Hagu podneli preko 18.000 tužbi za otetu i uništenu imovinu na KiM

04.02.2021

20:00 >> 07:35

0

Autor: M.Vu

Advokati desetina žrtava zločina OVK-a, sakupili su i tokom vikenda dostavili Specijalizovanom sudu u Hagu sve dokaze o brojnim zločinima za koje se terete v

Pljušte prijave protiv Tačija i Veseljija: Srbi u Hagu podneli preko 18.000 tužbi za otetu i uništenu imovinu na KiM
scp-ks.org/Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Advokati desetina žrtava zločina OVK-a, sakupili su i tokom vikenda dostavili Specijalizovanom sudu u Hagu sve dokaze o brojnim zločinima za koje se terete vođe OVK-a Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i drugi, a koji se nalaze u pritvoru u Hagu. Dokaze su dostavili na zahtev suda, piše “Blic”.

Specijalizovani sud u Hagu zatražio je od advokata koji zastupaju oštećene sve detaljne podatke o žrtvama zločina Oslobodilačke vojske Kosova mimo materijala koje je prikupilo tužilaštvo. Verovatno je na to uticalo i ubistvo Fadilja Suljevićija, bivšeg kosovskog policajca, koji je bio na spisku svedoka Specijalnog tužilaštva u Hagu. Suljevićijevo telo prištinska policija pronašla je sredinom januara u brdima iznad jezera Badovac.

Optuženi članovi i vođe OVK nalaze se u pritvoru u Hagu i tu će po svemu sudeći, ostati do daljeg kako u sudskom postupku ne bi uticali na žrtve i svedoke. Žrtve zločina OVK mogu tokom cele godine da se prijave Specijalizovanom sudu u Hagu i tako se nađu u sudskom postupku.

Povrede, bol i uništena imovina

Jedan od advokata žrtava Aleksandar Olenik ističe za “Blic” da je zahtev suda u Hagu stigao neočekivano brzo.

– Pored dokaza tužilaštva, sud će sada imati i dokaze zastupnika žrtava, što je potvrda da sud radi ozbiljno i planski. Nisam očekivao da sud već sada traži dokaze i od nas, ali smo, naravno, bili spremni i dostavili smo im sve podatke – naglašava Olenik.

Kako kaže, zastupnici žrtava postavili su sudu u Hagu dokaze o nematerijalnoj i materijalnoj šteti koje su podnele žrtve zločina OVK-a.

– Postoji medicinski deo koji s jedne strane čine izveštaji, nalazi lekara, otpusne liste o pretrpljenim fizičkim povredama, operacijama i slično. S druge strane, imamo izveštaje psihijatra, neuropsihijatra, toksikologa o duševnom bolu žrtava. Konačno, poslali smo i nemedicinski materijal, odnosno dokaze o uništenim i otetim kućama, stanovima, zemljištu i drugoj imovini – objašnjava Olenik.

Kako kaže, još 2000. godine raseljeni Srbi podneli su čak 18.000 tužbi za otetu i uništenu imovinu.

– Bilo je slučajeva gde su ljudima razrušene i uništene kuće i stanovi, ali i slučajeva gde im je samo zaposednuta imovina. Dakle, samo se neko uselio u njihovu kuću, stan, na zemljište koje je nastavio da obrađuje. Te žrtve imaju pripremljene dokaze o svojoj imovini u vidu izvoda iz katastra i podneli su krivične prijave – apostrofira Olenik.

Pročitajte još:

Sledeći korak u sudskom postupku protiv vođa i članova OVK-a je veštačenje, navodi naš sagovornik.

– U veštačenju za medicinski deo dokaza učestvovaće psihijatri, neuropsihijatri, hirurzi, lekari i ostali zdravstveni radnici, dok će veštačenje nemedicinskog dela dokaza obavljati građevinci, trgovci nekretnina ili mašinski inženjeri ako se radi, recimo, o oštećenim automobilima. Oni će određivati novčani iznos za svaku štetu, s tim što su za određene vrste štete već predviđene odgovarajuće novčane nadoknade na osnovu dosadašnje sudske prakse – podvlači Olenik.

Strah žrtava i svedoka

Veoma je bitna informacija da su svi optuženi članovi OVK-a u pritvoru u Hagu i da žrtve njihovih zločina mogu da se jave sudu tokom cele godine.

– Po svemu sudeći, optuženi će do daljeg ostati u pritvoru kako ne bi uticali na žrtve i svedoke. Mi smo upravo zbog toga tražili da oni ostanu u Hagu, i tu je tužilaštvo odradilo maestralan posao. Svakako da žrtve neće moći da se jave sudu u Hagu neposredno pre donošenja presude Tačiju, Veseljiju i ostalima… Sud je ostavio celu ovu godinu za prijavljivanje žrtava i verovatno će na jesen izaći sa zvaničnom informacijom koliko je još preostalo vremena da se jave – objašnjava Olenik.

Profimedia

Inače, podignuta optužnica protiv Tačija, Veseljija i ostalih obuhvata ratne zločine počinjene od marta 1998. godine do aprila 1999. godine na teritoriji celog Kosova, uključujući i dve opštine na severu Albanije Kukeši i Has. Te dve opštine se geografski poklapaju sa lokacijama ozloglašene “žute kuće” i još nekih koje su, prema izveštaju Dika Martija, predstavljale svojevrsnu putnu stanicu gde se vršila priprema za trgovinu organima ubijenih zatočenika.

Ubijeno 15 svedoka

Do sada je ubijeno najmanje 15 svedoka zločina pripadnika i komandanata OVK-a, što ukazuje da će zaštita svedoka i žrtva biti najveći problem u celom sudskom postupku. Uostalom, to je bio glavni razlog zašto je bivši premijer Kosova i vođa OVK-a Ramuš Haradinaj oslobođen optužbi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, koji je u međuvremenu prestao sa radom. Zbog toga se za mnoge zločine krije i broj žrtava, a posebno njihov identitet i identitet svedoka.

– Svakako su najuplašeniji oni koji žive na Kosovu i Metohiji dok je znatno lakše onima koji žive u ostatku Srbije ili u Evropi. Specijalizovani sud je već kontaktirao ili će kontaktirati sa svim ljudima iz optužnica. Sud ima direktnu komunikaciju sa žrtvama baš iz razloga da bi se otklonio svaki strah kod njih – zaključuje Olenik.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi