Grafiti na zgradi Generalnog konzulata Srbije u Cirihu, ambasada traži hitno otkrivanje počinilaca

01.12.2020

14:58

0

O incidentu je obaveštena policija i nadležno Ministarstvo spoljnih poslova

Grafiti na zgradi Generalnog konzulata Srbije u Cirihu, ambasada traži hitno otkrivanje počinilaca
Copyright MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Na zgradi Generalnog kozulata Srbije u Cirihu osvanuli su grafiti sa ustaškim simbolom “U” i natpisima “Škabrnja” i “Nikad zaboraviti Vukovar 1991”.

O ovome je obaveštena policija, a proveravaju se snimci sa bezbednosnih kamera, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Bernu.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Takođe, o incidentu će biti obavešteno i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.

Bradić: Tražimo odgovorne za ustaške grafite

Ambasada Srbije u Švajcarskoj zatražila je danas od švajcarskih nadležnih organa otkrivanje odgovornih za pisanje ustaških grafita na zgradi Konzulata u Cirihu, kao i pojačan nadzor nad svim objektima, rekao je ambasador Srbije u toj zemlji Goran Bradić.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Bradić je za Tanjug rekao da je Savezna policijska služba evidentirala šta je učinjeno na zgradi konzulata.

-O svemu je obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova i naše službe, dok je informacija prosleđena švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova i Saveznoj policijskoj službi, koja je zadužena za zaštitu objekata i ličnosti stranaca u zemlji. Bićemo u kontaktu sa švajcarskim i našim ministarstvom, pa ćemo videti da li mogu da se iskoriste snimci kamera, kako bi se došlo do počinilaca, rekao je Bradić.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ambasador smatra da je reč o provokaciji u vezi sa događajima iz 1991. godine, borbi oko Vukovara, da situacija izaziva zabrinutost, te podseća da je u nekim zemljama, poput Austrije, crtanje ustaških simbola zabranjeno.

On je podsetio da su “trupe JNA deblokirale Vukovar i kasarne u novembru 1991. godine”, te da bi to mogao da bude razlog što je neko, prisećajući se tih datuma, želeo da evocira uspomene i na jedan neprimeren način uputi pretnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike