Rusija čvrsto stoji uz Srbiju po pitanju poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava: Dan diplomata Rusije obeležen u Beogradu

10.02.2021

10:03

0

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko učestvovao je u ceremoniji odavanja pošte i polaganja venaca na grobu ruskog diplomate Nikolaja Hartviga

Rusija čvrsto stoji uz Srbiju po pitanju poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava: Dan diplomata Rusije obeležen u Beogradu
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Dan diplomata Rusije obeležen je danas na Novom groblju u Beogradu uz prisustvo najviših diplomatskih predstavnika Ruske Federacije u Srbiji.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, zajedno sa drugim predstavnicima ambasade učestvovao je u ceremoniji odavanja pošte i polaganja venaca na grobu ruskog diplomate Nikolaja Hartviga, ruskog izaslanika u Beogradu poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata.

-Naša ambasada u Srbiji ima dosta razloga za zadovoljstvo zbog onoga što je postignuto bez obzira na ograničenja i tešku situaciju izazvanu pandemijom kovid-19. U svakoj oblasti od zajedničkog interesa za Rusiju i Srbiju ima napretka i dostignuća, bilo da je reč o političkom, ekonomskom i svakom drugom domenu, kazao je ruski ambasador novinarima nakon polaganja venaca.

pročitajte još

Bocan-Harčenko je podvukao značaj zajedničkog obeležavanja 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata a, kako kaže, potvrđen je i zajednički stav obeju strana protiv pokušaja revizije istorije.

Napomenuo je da Rusija čvrsto stoji uz Srbiju kada je u pitanju poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, posebno imajući u vidu rešavanje statusa Kosova i Metohije.

-Stav Rusije je poznat i neće se menjati. Dugoročno trajno rešenje mora da odgovara interesima Beograda i da bude u granicama međunarodnog prava. To je rešenje zasnovano na Rezoluciji SB UN 1244 i ono koje bi Savet bezbednosti mogao da potvrdi, istakao je Bocan-Harčenko.

Grad Beograd podigao je ruskom carskom poslaniku na srpskom dvoru Nikolaju Hartvigu u znak zahvalnosti 1939. godine spomenik na beogradskom Novom groblju.

Dan diplomata Rusije obeležava se i u Srbiji, 10. februara.

Tog dana, 1802. godine osnovano je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike