Viola fon Kramon: Ne želimo promene granica, moramo da sprečimo drugu Republiku Srpsku na severu Kosova

14.02.2021

12:21 >> 12:18

0

Izvestilac EP za Kosovo govorio je o izraelskom priznanju Kosova, nedeljnim izborima, ali i izjavama Ramuša Haradinaja o referendumu za ujedinjenje sa Albanijo

Viola fon Kramon: Ne želimo promene granica, moramo da sprečimo drugu Republiku Srpsku na severu Kosova
Viola fon Kramon - Copyright Kosovo onlajn/YouTube/Printscreen

– Otvaranje ambasade u Jerusalimu ne podržavamo, ali dobro je da ima što više zemalja koje priznaju Kosovo, kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon.

pročitajte još

U intervjuu za Kosovo onlajn, u susret izborima na Kosovu u nedelju 14. februara,  evroparlamentarka kaže da su česte promene vlada loše, kao što je to slučaj bio na Kosovu u poslednjih 17 meseci, kada su se promenile čak tri vlade.

– Nije samo loše za region. Mislim, ukoliko želite da izgradite zemlju treba vam stabilnost, morate da imate program, morate da izgradite mrežu, trebaju vam partneri u ministarstvima. Ako mi u Komisiji i EU Parlamentu negujemo korak po korak pristup, veoma je teško ako stalno menjate partnere na jednoj strani. Zato ove izbore vidim kao pravu šansu da se stvori stabilna situacija, ali treba vam političke zrelosti i političke volje da se prave kompromisi. Da se traže koalicije i većina i politička volja u smislu EU integracija. Nije dovoljno reći želim da reformišem Kosovo, neoophodno je reći voleo bih da za pet godina vidim svoju zemlju reformisanu i nadam se da ćemo to uraditi s novom vladom, poručuje ona.

Na pitanje kako gleda na izjave pojedinih političara, poput Ramuša Haradinaja, koji pričaju o raspisivanju referenduma o ujedinjenju Kosova i Albanije, fon Kramonova ističe da ne misli da bi iko profitirao od toga.

– Granice su fiksirane i ne želimo promene granice ni prema Albaniji ni prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji i zato se naravno ne možemo složiti s tim predlogom, mada su to uglavnom izjave zbog izbora i nema drugih indikacija. Ne želim da spekulišem, dobro je da imate široku većinu u političkoj areni na Kosovu, koja bi želela da vidi Kosovo što bliže EU i mi u Evropskom Parlamentu ćemo vas podržati, ne samo po pitanju vizne liberalizacije nego i za EU integracije, poručila je evroparlamentarka.

pročitajte još

Dolaskom nove administracije u SAD očekuje bolju saradnju Vašingtona i Brisela.

– Mislim da je Bajden izabrao veoma iskusne diplomate, nadam se da će da izabere nekoga za region ko ima iskustva kao Blinken, a samo njegovo postavljanje na mesto državnog sekretara je veliki iskorak napred. Sam Bajden je veoma iskusan u evropskim pitanjima i bliže mu je srcu ne samo da se pobrine za svoju zemlju nego i partnere, a Kosovo je definitivno blizak partner za SAD. Biće mnogo lakše raditi u narednim mesecima zajedno sa SAD administracijom i novim državnim sekretarom Blinkenom, ocenjuje fon Kramonova.

Povodom čestitke koju je predsednik SAD Bajden uputio Srbiji, a u kojoj navodi da očekuje međusobno priznanje Kosova i Srbije, ona kaže da se slaže sa tim, te da je zajednički interes međusobno priznanje.

pročitajte još

– Nadam se da ćemo moći da vidimo to kao rezultat dijaloga. S obe strane su potrebni političari koji su za EU integraciju, a kad vidite ljude koji pričaju o ujedinjenju s Albanijom to uopšte ne pomaže. Važno je podržati Kosovo i zajedno sa novom snažnom vladom u Berlinu i SAD, i Briselom, možemo da ostvarimo zajedničko priznanje, jasno poručuje.

Potrebno je, dodaje ona, da Kosovo ubedi Francusku, Holandiju i Švedsku da su uradili sve što je trebalo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da očekuje viznu liberalizaciju u drugom delu 2021. godine. Veruje da suđenje bivšim čelnicima OVK u Hagu ne bi trebalo da ugrozi dijalog Beograda i Prištine.

Za EU su, kako kaže Republika Srpska i Kosovo dva odvojena problema, ali ih, ipak, povezuje.

– Sa Republikom Srpskom imamo problem i moramo da vidimo kako ćemo ga rešiti. Moramo da sprečimo drugu RS na severu Kosova, i zato bih generalno želela da ovo vidim kao dva posebna pitanja. Mi u EU se tako ophodimo kao prema dve veoma različite stvari, zaključuje evroparlamentarka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike