Dijalog sa Beogradom biće prvi izazov za buduću vladu u Prištini

10.02.2021

15:37

0

Analitičari se slažu i da je nacionalistički politički diskurs koji trenutno dominira na Kosovu, samo predizborni narativ

Dijalog sa Beogradom biće prvi izazov za buduću vladu u Prištini
Copyright Profimedia/Pixabay

Proces dijaloga sa Beogradom ne zauzima mnogo prostora u izbornoj kampanji u Prištini, ali kosovski politički analitičari poručuju da su stranke svesne da će upravo dijalog biti jedan od prvih izazova sa kojima će se suočiti nova vlada, piše Ljami, prenosi Kosovo onlajn.

Analitičari se slažu i da je nacionalistički politički diskurs koji trenutno dominira na Kosovu, samo predizborni narativ.

Analitičar Arton Demhasaj kaže da takva vrsta diskursa ne bi trebalo da se shvata preozbiljno, jer stranke koriste tu vrstu populizma samo da bi povećale broj glasova.

-Istina je da će se svaka politička stranka koja pobedi na izborima i koja formira koaliciju, prvo suočiti sa velikim međunarodnim pritiskom da se vrate dijalogu, kako bi zaključili dijalog i postigli sporazum. Dakle, to je potpuno jasno svim stranama i to je razlog zašto se ovim pitanjem ne bave puno u javnosti, rekao je Demhasaj.

Prema njegovim rečima, Haradinajeva izjava za referendum o ujedinjenju sa Albanijom nije primarna ideja, ali Haradinaj može da je upotrebi kao “kec iz rukava”.

-Upravo je dijalog sa Beogradom razlog zašto su vlade do sada padale i zašto nisu bile održive”, kaže Demhasaj.

I analitičar Naim Rašiti se slaže da će, ko god da dođe na vlast, dijalog ostati tema podele, dok ne bude postignut sporazum ili unutrašnja međuinstitucionalna i međupolitička koordinacija.

pročitajte još

-Ne znam da li će se to dogoditi, jer su mnogi izgubili nadu i jer su sve političke stranke i politički lideri neodlučni za rešenje i nemaju jasnu agendu za dijalog sa Beogradom, kaže Rašiti.

Kako je dodao, ako stranke ne sednu zajedno i ne naprave jasnu strategiju, “neće biti istinskog dijaloga i neće biti sporazuma”.

Analitičar Bljerim Burjani smatra da dijalog ne može da se održi bez stabilne vlade i podrške u Skupštini.

-Dakle, ovo je uslov za vođenje pregovora sa efikasnim rezultatom i sprovođenje bilo kog sporazuma postignutog između Kosova i Srbije. Kosovu je ponovo potrebna međunarodna pomoć u stvaranju funkcionalne vlade koja neće pasti pre nego što se postigne sporazum sa Beogradom. Nažalost, razvoj događaja u zemlji ne obećava da ćemo dobiti stabilnu vladu, rekao je Burjani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike