Statusna konferencija u procesu protiv bivših čelnika OVK: Odbrana iznela primedbe na rad tužilaštva, glavni tužilac odgovorio na napade

16.02.2021

10:49 >> 15:29

0

Branioci svih optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze

Statusna konferencija u procesu protiv bivših čelnika OVK: Odbrana iznela primedbe na rad tužilaštva, glavni tužilac odgovorio na napade
Copyright scp-ks.org

Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadšnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, održava se danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

scp-ks.org

Prethodno je konferencija bila zakazana za prošli četvrtak ali je odložena, kako je obrazložio sudija, iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učesće na konferenciji.

pročitajte još

Na početku suđenja branioci optuženih iznose kritike na račun tužilaštva jer im nisu obelodanjeni svi podaci vezani za svedoke čije je izjave tužilaštvo najavilo, smatrajući da se na taj način otežava odbrani da se pripremi za suđenje.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilašvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine.

Optužbe na račun tužilaštva

Naime, branioci optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra/dokaze i spremi se za suđenje.

scp-ks.org

Branioci ističu da je tužilaštvo ili nekompetentno ili to namerno radi.

-Nemamo vodič kroz tu močvaru punu materijala, te ne znamo kako da usmerimo našu istragu, navodi jedan od branilaca.

Oni razumeju da se štite svedoci, ali zameraju što tužilaštvo nije uvelo red u materijal, te branioci ne znaju da li će svi ti materijali, kojih ima na nekoliko stotina stranica, biti korišćeni na suđenju.

scp-ks.org

Advokat Ben Emerson izjavio je da su optužbe protiv njegovog klijenta, jednog od šefova nekadašnje OVK Kadrija Veseljija, na vrlo tankoj osnovi, tvrdeći da se njegovo ime uopšte ne pojavljuje u do sada obelodanjenim dokazima, niti se navodi da je počinio neko krivično delo.

“Ne tvrdi se da je on bio prisustan niti da je bio direktan učesnik u događima iz optužnice na 34 lokacije, već se povezuje sa njima kroz neke dokumente”, naveo je Emerson na statusnoj konferenciji u Hagu kritikujući veliki broj obelodanjienog dokaznog materijala tužilaštva za koji tvrdi da je haotičan i nerelevantan.

Pored Veseljija, na istoj optužnici nalaze se takođe nekadašnii šefovi OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Britanski advokat je optužio tužilaštvo da haotičnim obelodanjivanjem materijala otežava posao odbrani koja ne može da započne svoje delotvorne istrage u korist optuženih.

-Mi kao članovi britanske advokatske komore imamo obavezu da ne učestvujemo u postupcima gde se vrši uskraćivanje pravde, bio je izričit Emerson, čijih nekoliko kolega advokata iz Velike Britanije brani ostale optužene.

Ako tužilaštvo bude insisitsiralo da suđenje počne u septembru, odbrana, kako je naveo Veseljijev branilac, ima bojazan da će se profesinalno obrukati.

scp-ks.org

Napomenuo je da ne veruje da tužilaštvo želi da ovo bude pravičan postupak, i pritom je pozvao glavnog tužioca Džeka Smita da pojasni na kojim osnovama zasniva optužbe i dokaze protiv optuženih.

-Pitam tužioca Smita kako je moguće da je odbrana ne može da završi svoje istrage dok tužilaštvo ne odluči šta će da koristi ovom predmetu iz ogromnog broja događaja i incidenata i kako želi da dokaže krivicu optuženih – šta je njegova teza, neveo je Emerson.

Dalje je naveo da tužilaštvo vodi politiku koja ima za cilj da ometa odbranu i pozvao je sud da interveniše, jer ako se to ne dogodi , suđenje će, kako je naveo, biti skrenuto izvan koloseka na kojem treba da bude.

Tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu je realnost

Glavni tužilac Specijalizovanog tužialštva Kosova sa sedištem u Hagu Džek Smit odgovorio je na tvrdnje i napade advokata bivših komandanata OVK, u nastavku statusne konferencije.

scp-ks.org

Navodeći da se direktno obraća odbrani nakon pretnji i ličnih napada na njega, Smit je sudiji koji vodi konferenciju je rekao da to neće redovno raditi.

-Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argumenta i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice, naveo je Smit.

Glavni tužilac je upozorio sudiju da je branilac optuženog Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson u dva navrata pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se utvrdi datum početka suđenje koji se njemu ne dopada.

Sa druge strane on je podsetio da sud treba da odredi datum jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši.

-Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak u vremenu koje će ugroziti svedoke. istina je jasna. U svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji ostavimo da čekaju mesecima i mesecima do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu, istakao je Smit.

Optuženi Krasnići zatražio od glavnog tužioca da “ne govori u ime naroda Kosova”

Takođe je podsetio da je Vlada Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu i to povrh onoga što Sekreterijat finansira.

scp-ks.org

U nastavku statusne konferencije u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija za reč se javio Krasnići koji se sudu obratio putem video konferencijske veze iz pritvorske jedinice u Hagu.

Krasnići, koji je nekadašnji zamenik komandanta i portparol OVK zatražio je od glavnog tužioca da “ne govori u ime naroda Kosova”.

-Od srca pozivam tužioca da ako želi da govori u bilo čije ime i zločina koji su počinjeni na Kosovu, da bi bilo najbolje da govori da to uputi braniocima krivičnih dela i genocida koji je uveo srpski režim protiv mog naroda još od 1986/87 godine. Molim tužioca da ne govori u ime mog naroda, žrtvovanja mog naroda, jer ljudi koji to najbolje čine smo mi, a ne oni koji osuđuju OVK”, rekao je Krasnići.

On je ustvrdio da su u tom ratu, koji naziva rat za oslobođenje, narod na Kosovu i OVK uživali međunarodnu podršku “jer su oslobodili “Kosovo od srpskog režima”.

Na tvrdnje tužioca da postoji zastrašivanje svedoka u procesu odgovodio je i advokat Emerson tvrdeći da svedoci nisu zastrašivani svedoci i “da nije tačno da se svedoci zastašuju dok mi ovde govorimo”.

On je naveo da je politika tužilaštva da namerno, pod izgovorom zaštite svedoka odbrani ne dostavi sve podatke do tri meseca pred početak suđenja i tako odbrani ostavi samo tri meseca za pripremu.

Na kraju konfrencije diskutovalo se o istragama koje odbrana treba da sprovede i eventualnom datumu za početak suđenja.

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Sudija je pre zaključenja sednice, zatražio je od timova odbrane da li postoje razlozi za produžetak pritvora do petka 26. februara.

scp-ks.org

Inače, optuženi ne prisustvuju konferenciji lično i prate je kao i prethodne dve, video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljibin Kurti izjavio je da formiranje tima za nastavak pregovora sa Beogradom neće biti među njegovim prioritetima ako nakon pobede te stranke na izborima na Kosovu obezbedi dovoljno glasova da postane novi premijer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike