Zločin bez kazne: Žrtve terorističkog napada na autobus „Niš-ekspresa” već 20 godina čekaju pravdu

16.02.2021

09:26 >> 09:55

0

Danas se održava pomen žrtvama terorističkog napada na autobuse Niš-ekspresa”

Zločin bez kazne: Žrtve terorističkog napada na autobus „Niš-ekspresa” već 20 godina čekaju pravdu
Copyright Youtube RTK2 printscreen

Tog 16. februara 2001. godine na magistralnom putu u Livadicama kod Podujeva eksplozija mine zaustavila je snove 12 ljudi.

Pun autobus “Niš-ekspresa”, koji je u konvoju u pratnji Kfora prevozio Srbe raseljene sa Kosova u Gračanicu na zadušnice, odleteo je u vazduh u terorističkom napadu, od eksplozije mine.

U napadu je na licu mesta poginulo deset osoba, dok su dve preminule kasnije od posledica povreda, a 43 su povređene.

Najmlađi, Danilo Cokić, imao je dve godine. Nastradali su još i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Snežana Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Nebojša i Dragan Vukotić.

Šest autobusa bilo je u koloni. Vojnici Kfora prošli su putem neposredno pre eksplozije.

pročitajte još

Preživeli iz autobusa opisuju pakao koji je nastao, ali i trenutke pre eksplozije.

Kažu, na kamenovanje autobusa kojima se prevoze Srbi su navikli, ali osećali su se bezbedno jer je konvoj  pratio Kfor.

– Odjednom bum, toga se sećam, i onda mrak. Nisam bila svesna šta se dogodilo, gde se nalazim. Kada sam došla sebi nakon eksplozije, bila je zaglušujuća buka. Oko mene su svi bili krvavi. Jedan putnik je dozivao majku. Svi su bili uznemireni, u strahu. Putnici su vrištali. Nastupio je haos, oko nas mrtvi, povređeni, krvavi… Bilo je stravično – priča jedna od preživelih.

Zločinci do danas nisu kažnjeni.

Vrhovni sud Kosova je, u drugostepenom postupku marta 2009, zbog nedostatka dokaza oslobodio jedinog okrivljenog Fljorima Ejupija, prethodno osuđenog na 40 godina zatvora, iako je na opušku cigarete nedaleko od mesta zločina nađen njegov DNK.

U Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas će biti održan pomen žrtvama terorističkog napada.

Nakon pomena, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije, održaće se poetski čas posvećen nastradalima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice nastradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije.

– Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UČK kojoj smo prethodnih meseci svedočili. Ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti. Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvori ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima, i žrtvama, makar posle dve decenije, donese mir, a porodicama trunku utehe. Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom Pokrajine – navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike