Dijalog Beograda i Prištine trenutno suspendovan, ne krivicom Srbije, pomak tek kada se razreše tri stvari

03.12.2020

13:31 >> 14:32

0

Izjavu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka tumači diplomata Zoran Milivojević

Dijalog Beograda i Prištine trenutno suspendovan, ne krivicom Srbije, pomak tek kada se razreše tri stvari
Copyright

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je dijalog Beograda i Prištine trenutno suspendovan, ne krivicom Srbije, koja iskazuje posvećenost dijalogu, te ističe kako ne treba očekivati bilo kakav značajan pomak dok se ne razreše tri stvari – rasplet političke situacije u Prištini, samoj Evropskoj uniji i formiranje nove administracije u SAD.

On tako “čita” i izjavu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je rekao da je proces pred “dugim i krivudavim putem” i smatra da Lajčak nije primarno odgovoran za čitavu priču oko dijaloga već EU, ali ocenjuje da on u toku svog mandata nije uspeo mnogo da uradi.

“U Prištini je konfuzna situacija i vlada politička neizvesnost, ne zna se ko je relevantan i sa kim se može razgovarati i na kojoj platformi. Došlo je do hapšenja vodećih ličnosti OVK i privremenih institucija samouprave u Prištini. Taj rasplet će stvoriti mogućnost i uslove da može da se nastavi dijalog”, kaže Milivojević za Tanjug.

On dodaje da drugi razlog leži u samoj EU, koja je, kako smatra, u ozbiljnom političkom problemu i previranju zbog donošenja budžeta i nekih unutrašnjih sporova i smatra da treba sačekati i formiranje nove američke administracije, imajući u vidu, pre svega, ulogu i uticaj koji SAD imaju u Prištini.

Sve to, kaže, utiče na dijalog, i dok se te stvari ne razreše “ne možemo očekivati nastavak dijaloga i nekakve konkretne rezultate”.

Milivojević je, upitan o učinku u dijalogu predstavnika EU Miroslava Lajčaka kome je do isteka mandata ostalo četiri meseca, kazao da je on “svakako malo toga uspeo da učini” kao i da je “uspeo” samo da se nasloni na pretpostavke koje je Vašington stvorio da se dijalog obnovi, poput ukidanja taksi i promene vlasti u Prištini.

“Ali, Lajčak nije primarno odgovoran za čitavu priču oko dijaloga već EU koja treba da povrati kredibilitet. Raspravljana su dva pitanja za vreme njegovog mandata i postignut je neki, tehnički napredak. Ipak, suštinski, nije došlo do pomaka u suprotstavljenim pozicijama Beograda i Prištine”, kaže Milivojević.

On dodaje da, što je još važnije, nije bilo pomaka ni u odgovornosti EU za ono što je preostalo iz Briselskog sporazuma – nema mehanizma pritiska na Prištinu da svoje obaveze izvrši, nema pomaka za Zajednicu srpskih opština i nema odgovora kada je reč o maksimalističkim zahtevima Prištine koja želi da se dijalog transformiše u zahtev za priznanje nezavisnosti Kosova, što je, kako kaže, za našu stranu apsolutno neprihvatljivo.

Lajčak, a ni EU, nisu stvorili pretpostavke da se dijalog pomeri prema onim pitanjima koja su bitna za normalizaciju odnosa, a koja se ne tiču statusnih pitanja o kojima Srbija nije spremna da razgovara, navodi sagovornik Tanjuga.

Na pitanje šta je EU uopšte u mogućnosti da ponudi Srbiji kako bi se došlo do rešenja, osim da vrši pritisak na nju, Milivojević odgovara da za sada, osim evropske perspektive koja je, smatra, “na dugačkom štapu”, nemamo novu ponudu.

“Problem je što ta ponuda nema ni sadržaj ni mehanizme za ostvarivanje. Nije jasno šta je EU u stanju da pruži. U ovom trenutku možemo samo da konstatujemo da je pristupanje neizvesno”, ističe bivši diplomata i kaže da je “Srbija u nekoj vrsti čekanja”.

On smatra da bi EU trebalo da zauzme drugačiji stav i da ponudi uz statusno neutralan okvir i “uvažavanje srpskog stava o kompromisnom rešenju”.

“A to je traženje kompromisa kroz normalizaciju odnosa koja ne podrazumeva maksimalističke zahteve Prištine o ”međusobnom priznanju””, napominje Milivojević.

Nadovezujući se na prethodni odgovor, on ocenjuje da “ponuda” Havijera Solane – da bi Srbiji trebalo ponuditi “ubrzanu integraciju u EU” predstavlja “parolu bez težine” jer, kako kaže, Solana ne odlučuje ni o čemu, a i polazi od teze “da bi Srbija kao kompenzaciju za priznanje Kosova trebalo da dobije članstvo u EU”.

“Sada je potpuno jasno da je pitanje statusa KiM odvojeno od tog pitanja. Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona iz Sofije je bila jasna, da je pitanje KiM pitanje bezbednosti EU. Kada je reč o pristupanju Srbije, to je odvojen proces koji podrazumeva poznate kritetijume i norme za pristupanje, ali Srbija će u tom pravcu da se ponaša u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima”, naglašava Milivojević i kaže da “nikako ne treba računati s tim da KiM budu predmet političke trgovine”.

Stoga, ističe, ukoliko su cilj i namera Solanine izjave bili usmereni u tom pravcu, to svakako nije prihvatljivo za srpsku stranu.

“Članstvo u EU je cilj vezan za njenu budućnost i ne treba ga vezivati za bilo koju vrstu koncesija suprotnih državnom i nacionalnom interesu”, ocenio je Milivojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike