Stoltenberg: KFOR obezbeđuje sigurnost, bezbednost i slobodno kretanje svih na Kosovu

16.03.2021

12:18

0

Precizira se da u Misiji KFOR trenutno učestvuje 27 nacija sa 3.411 vojnika

Stoltenberg: KFOR obezbeđuje sigurnost, bezbednost i slobodno kretanje svih na Kosovu
Copyright Tanjug/Yves Herman/Pool Photo via AP

U godišenjem izveštaju NATO naglašava se da je Misija KFOR i u prošloj godini nastavila da doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što nalaže Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

-U sprovođenju svojih aktivnosti, NATO sarađuje i pomaže Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim akterima, prema potrebi, da podrže razvoj stabilnog i mirnog Kosova. KFOR takođe podržava razvoj profesionalnih, demokratskih i multietničkih bezbednosnih struktura na Kosovu, navodi se u godišnjem izveštaju NATO.

Precizira se da u Misiji KFOR trenutno učestvuje 27 nacija sa 3.411 vojnika.

pročitajte još

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da su i aktivnosti NATO u 2020. godinini u najvećoj meri obeležili izazov pandemija Kovid-19, pri čemu je Alijansa pomagala civilnom odgovoru na tu krizu.

-Istovremeno smo nastavili da štitimo sve naše savezenike od bilo koje vrste pretnje. Naše snage ostaju spremne i na oprezu. Nastavljamo da odravamo naše misije od Kosova, preko Avganistana do Iraka, poručio je Stoltenbreg.

Predstavaljajući godišnji izvešataj o aktivnostima NATO, Stoltenberg je ocenio da je 2020. godina bila šesta godina za redom u kojoj su povećana izdavanja savezanika za odbranu.

-Istraživanja u svih 30 saveznika pokazuju visok nivo podrške članstvu u NATO. Čak 62 procenta građana u zemljama članicama NATO su za ostanak u Alijansi, a samo 11 procenta se tome protivi. Od ispitanika, njih 79 procenata veruje da saradnja Severe Amerike i Evrope važna kada je u pitanju bezbednost i odbrana, rekao je Stoltenbeg.

Tanjug/Yves Herman/Pool Photo via AP

Generalni sekretar NATO je kao najveće izazove za Alijasnu i njene saveznike naveo “destabilzujuće ponašenje Rusije, pretnju terorizmom, sofisticirane sajber napede, uspon Kine i bezbednosne posledice klimatskih promena”.

-Ni jedna zemlja pojedničano ni jedna kontinent ne može sam da se sa tim suoči. Zato Evropa i Severena Amerika moraju još tešnje da sarađju u strateškoj slolidarnosti u NATO, poručio je Stoltenberg.

Ocenio je da su transatlantski odnosi trenutno na “važnoj prekretnici”, a da je novi američki predsednik Džozef Bajeden već najavio obnovu učešća SAD i jačanje Alijanse.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike