Na današnji dan osnovana zločinačka Nezavisna Država Hrvatska: Koreni mržnje prema Srbima sežu mnogo pre 1941. godine

10.04.2021

08:23 >> 09:51

0

Autor: M. I.

Ustaški pokret ima poreklo u ideologiji hrvatskog državnog prava i u vekovnim težnjama hrvatske feudalne i crkvene elite da nametne pravnu, versku i politič

Na današnji dan osnovana zločinačka Nezavisna Država Hrvatska: Koreni mržnje prema Srbima sežu mnogo pre 1941. godine
Copyright Wikipedia

Na današnji dan, pre osamdeset godina, u Zagrebu je proglašena zločinačka Nezavisna Država Hrvatska.

Tog 10. aprila, a pre samog čina proglašenja u Zagreb je trijumfalno ušla Deseta nemačka oklopna divizija koju su građani Zagreba dočekali sa cvećem i uzvicima oduševljenja.

Slavko Kvaternik se u ime poglavnika Ante Pavelića obratio masama:

– Danas, pred dan uskrsnuća Božijeg sina, uskrsla je i naša nezavisna hrvatska država uz pomoć naših saveznika, mukotrpnu višestoljetnu borbu hrvatskog naroda, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu.

Proglas je završio pokličima: “Bog i Hrvati! Za dom spremni!”

Neće proći mnogo vremena od toga kada će ustaške vlasti krenuti u obračun sa Srbima, po strategiji koju je obelodanio Mile Budak: “trećinu pokatoličiti, trećinu proterati, trećinu istrebiti”. Etnički čistu Hrvatsku ostvarili su tada samo delimično. “Posao” će biti gotov 90-ih godina kada su zločinačkom akcijom Oluja proterani praktično svi Srbi iz Hrvatske.

Polovinom maja 1941. godine posebnom naredbom je počelo proširenje postojećih logora Lepoglave i Kerestinca u kome su završile stotine prvih uhapšenih. Posle nekoliko meseci, NDH je postala zemlja logora. Od jezivog Jasenovca i njegove Stare Gradiške, Jadovna, Loborgrada i Siska do Gornje Rijeke, Tenja, Kruščice, Capraga i Raba. Istorija će zapisati da je Hrvatska bila jedina zemlja na svetu koja je imala logor za decu.

Koreni zla

Važno je napomenuti da se ustaški pokret i mržnja prema Srbima nisu javili 1941. godine osnivanjem NDH, nego sežu nešto dublje u istoriju.

– Ustaški pokret ima poreklo u ideologiji hrvatskog državnog prava i u vekovnim težnjama hrvatske feudalne i crkvene elite da nametne pravnu, versku i političku kontrolu nad Srbima u Vojnoj krajini. Viziju etnički homogene i kulturno integrisane hrvatske nacionalne zajednice, očišćene od Srba i sa isključivim pravom na sve zemlje od Drine do Jadrana, artikulisao je Ante Starčević – pisao je istoričar Srđa Trifković.

Ante Starčević/Wikipedia

Otac domovine, kako danas u Hrvatskoj nazivaju Starčevića, prošao je put od nekoga ko je molio da ga prime na mesto predavača na beogradskom Liceju (gimnaziji) do čoveka koji je Srbe nazivao “sluganjskom pasminom”.

Naime, Starčević je 1851. godine, poslao molbu napisanu ćirilicom za prijem na mesto predavača matematike na beogradskom Liceju. U tom pismu on se izjašnjava kao Ličanin. Ipak, ubrzo posle odbijanja njegove molbe, on se posvećuje politici gde iskazuje ekstremno antisrpske stavove.

Prisvajanje srpskih velikana

– Starčevićeva zapenušena srbofobija, bizarne rasne i kvaziistorijske tvrdnje stilom podsećaju na opus autora Moje borbe (Mein Kampf). Zajednička im je mržnja koja je u oba slučaja naišla na plodno tle. Starčević nije priznavao postojanje drugih naroda na zapadnom Balkanu: svi su oni Hrvati, uključujući Slovence („alpski Hrvati“) i bosanske Muslimane („rasno najčistiji Hrvati“). „Oni koji se nazivaju Srbima“ pak uopšte ne postoje kao narod. Starčević je Hrvate tretirao kao monolitnu naciju koja ima karakter ličnosti sa biografijom. Nasuprot njima, Srbi su „dvostruko ropska“ (slavo-serbska), podljudska, vlaško-ciganska pasmina, pripadnici „vlaškog nakota“ koji zlo čine i koji su za zlo rođeni, koji su Hrvatima vazda bili neprijatelj broj jedan – piše Trifković.

Ipak mržnja prema Srbima koju je svakom prilikom iskazivao, nije sprečila Starčevića da prisvaja srpske znamenite istorijske ličnosti.

pročitajte još:

– Srbi ne znaju za civilizacijske vrednosti, oni lažu, kradu, ubijaju i siluju. Oni su „niža pasmina“, a Hrvati „viša gospodujuća“ kojima su Srbi u najboljem slučaju sluge. Svi značajni likovi srpske srednjovekovne istorije su Hrvati: „U Stefanu Dušanu gasi se poslednji trak prejasne hervatske dinastije Nemanjićah…“. U boju na Kosovu Srba nema, jer su bitku vodili „Kralj Bosne i Kastriotić, sa svojimi Hervatima i Skipetari, i množina Bulgarah i Rumunjah.“ – objašnjava Trifković stavove hrvatskog “oca domovine”.

Srbi predstavljeni kao niža bića od životinja

Prema Starčevićevom mišljenju, postoje tri nivoa ljudskog progresa: životinje, spoznaje i razuma. “Slavo-Serbi” nisu ni prvi nivo dostigli, a preko njega ne mogu preći. Nemaju svest niti savest, ne mogu da čitaju niti da uče.

– Slavo-Serbi su smeće naroda, oni su Hervatsku izdali i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju. Oni su po svojoj naravi bez uma i poštenja, proti slobodi i proti svakom dobru“. Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudija i overšitelj svaki koji je i besno paščeta jer ta pasmina treba da bude iz naroda istrebljena – pisao je on.

Starčević je još u 19. veku pisao da „Srbe valja sjekirom utući“, a ustaški pokret će tokom Drugog svetskog rata samo preći sa reči na dela.

Posebno je bizarno to što su Starčevići pokatoličena srpska porodica koja vuče poreklo iz Hercegovine, dok je majka hrvatskog oca domovine pravoslavna Srpkinja koja je katolicizam primila pre udaje za prvog muža.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike