Stradanje 16 radnika RTS-a zločin bez kazne i posle dve decenije! (VIDEO)

23.04.2021

05:53 >> 05:55

0

Generalni direktor RTS-a  Dragoljub Milanović osuđen je 2002. na 10 godina zatvora jer nije evakuisao radnike na bezbednu lokaciju

Stradanje 16 radnika RTS-a zločin bez kazne i posle dve decenije! (VIDEO)
Copyright printscreen/yutube/Al Jazeera Balkans

Kod spomenika “Zašto” u beogradskom parku Tašmajdan noćas u dva sata i šest minuta održan je pomen za 16 radnika RTS-a koji su poginuli u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, kada je NATO bombardovao zgradu RTS-a.

Kako prenosi RTS, u ime porodica nastradalih radnika, Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše Medića, rekao je da poginuli radnici RTS-a nisu dobili priliku da žive, da osnuju svoje porodice, da uživaju u penziji.

-I dalje postavljamo pitanja zašto su na svirep način ubijeni, zašto su žrtvovani, zašto niko od čelnika NATO nije odgovarao za ovaj zločin. Isto tako, pitamo zašto niko u tadašnjoj vlasti nije učinio ništa da se tragedija spreči, zašto oni čija je to obaveza bila nisu učinili ništa da zaštite ljude, iako je bilo najava da je televizija moguća meta- rekao je Medić.

V. d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović rekao je da je spomenik “Zašto” opomena da se to više nikada ne ponovi.

-Ovaj spomenik, iako nemi svedok na taj događaj, svih ovih godina je i pitanje uklesano na njemu ”Zašto” su morali da poginu. Mi znamo ko ih je ubio, ali ne znamo ko ih je osudio. Ništa nismo uradili da to sprečimo i to je mrlja na našem obrazu* rekao je Cerović.

printscreen/youtube/Al Jazeera Balkans

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Za ovaj zločin odgovarao je samo tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, iako porodice nastradalih decenijama traže procesuiranje svih odgovornih.

U noći 23. aprila 1999. godine, u dva sata i šest minuta, NATO projektil pogodio je zgradu državne televizije. U trenutku bombardovanja, u zgradi je bilo 150 radnika. Poginulo je njih 16.

Generalni direktor RTS-a  Dragoljub Milanović osuđen je 2002. na 10 godina zatvora jer nije evakuisao radnike na bezbednu lokaciju.

Pročitajte još

Tu staje priča o tome ko je odgovoran, iako porodice stradalih do danas pitaju “Zašto?”.

“Zašto radnici nisu sklonjeni iz zgrade?Zašto se kriju sve okolnosti pod kojima se desio zločin?Zašto je skrivana činjenica da je portparol NATO Džejmi Šej na jednom od brifinga RTS označio kao ‘legitimni vojni cilj’?Zašto su ćutali i ćute generali i političari koji su bili upozoreni na tačan čas napada?Zašto nikad nije do kraja utvrđena uloga nadležnih službi Ministarstva odbrane SRJ?Zašto su od javnosti sakrivena obaveštenja, pismeni tragovi, audio zapisi ili bilo kakav dokument da će RTS biti meta?”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike