Hrvatska u panici: "Srpski vojni budžet je duplo veći od hrvatskog, Srbija postaje najjača sila na Balkanu"

25.04.2021

15:15 >> 18:06

0

Autor: M. I.

Kako je reč o dramatično velikom povećanju budžeta za vojsku od čak 44 posto, takva vest zaista bode oči, piše u tekstu

Hrvatska u panici: "Srpski vojni budžet je duplo veći od hrvatskog, Srbija postaje najjača sila na Balkanu"
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Mediji u regionu preneli su vest da je Vlada Srbije prosledila rebalans državnog budžeta Skupštini na usvajanje, kojim se predviđa drastično povećanje odbrambenog budžeta za oko 44 odsto, odnosno sa oko 870 miliona evra na 1,257 milijardi.

Kako navode, reč je o planu koji je srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio 6. marta ove godine nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Tada je Vučić rekao da će se nabavke za vojsku drastično povećati i pomenuo, između ostalog, nabavku i helikoptera o čemu će se “razgovarati sa francuskim i ruskim prijateljima”.

Hrvatska u panici

Vest o povećanju vojnog budžeta posebno je odjeknula u susednoj Hrvatskoj, gde su mediji sa dosta zabrinutosti pisali o tome.

– Srpski predsednik Aleksandar Vučić nema problema sa donošenjem i realizacijom svojih odluka ni s brzinom odlučivanja. Kada je pre mesec i po najavio, nakon sednice “Saveta za nacionalnu bezbednost”, da će se nabavka za vojsku drastično povećati, to je izazvalo nemalo iznenađenje u vojnim i stručnim krugovima – piše Večernji list.

Srbija ima duplo veći vojni budžet od Hrvatske

Kako se navodi u tekstu, veće ulaganje u Vojsku Srbije veliko je iznenađenje za sve.

– Kako je reč o dramatično velikom povećanju budžeta za vojsku od čak 44 posto, takva vest zaista bode oči. Rebalansom državnog budžeta za 2021, izdavanje za vojsku je povećano za gotovo 400 miliona evra i približio se iznosu od 1,3 milijarde evra. Pre pet godina je vojni budžet Srbije bio manji od hrvatskog, a 90 odsto novca trošilo se na plate vojnika. Vojska Srbije tada je oskudevala u svemu, tako da se jedan od bivših ministara odbrane Republike Hrvatske, koji je bio u poseti Srbiji, posle povratka čudio kako ta vojska uopšte može da funkcioniše. Sada je situacija potpuno suprotna, hrvatski vojni budžet je u drugoj godini krize zbog COVID-a smanjen i tačno je dvostruko manji od vojnog budžeta Srbije – piše Večernji list.

pročitajte još:

Autor kaže da do sada ulaganje u Vojsku Srbije nije izazivalo preteranu pažnju u Hrvatskoj, ali da to više nije slučaj.

– Postepeno povećavanje vojnog budžeta susedne države nije sve dosad izazivalo gotovo nikakvu zabrinutost, ali kada vam sused preko noći poveća budžet za vojsku za 44 odsto i odluči da će samo u ovoj godini oko 700 miliona evra usmeriti na modernizaciju, što znači dalju nabavku jakih i novih oružanih sistema, onda već zvoni na uzbunu – piše u tekstu.

“Srbija opet treba da postane glavni vojni faktor na Balkanu”

Hrvatski medij procenjuje da će se najviše ulagati u vazduhoplovstvo.

– Vojni stručnjaci iz Srbije pokušali su odmah da procene o kakvim se to novim vojnim nabavkama Srbije radi i navode da je uglavnom reč o jačanju ratnog vazduhoplovstva, u skladu sa Vučićevim izjavama da Srbija na ovim prostorima opet treba da postane glavni vojni faktor. To, naravno, ne znači da je Srbiji u prvom planu neki novi ratni sukob, nego je reč o jednostavnoj pragmatici da vojna sila stvara i onu političku, a onda i ekonomsku moć. Srbija, dakle, tim dodatnim novcem planira modernizovati svoju borbenu eskadrilu MiG-ova 29, dodatno ojačati helikopterske eskadrile koje sve nose oružje, te nabaviti još tri baterije ruskih protivavionskih raketa Pancir-S. Sigurno će se nastaviti i s nabavkom naoružanih bespilotnih letelica kineske i turske proizvodnje – piše Večernji list.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike