Nije obavezujuć, ali nosi političku težinu: Šta je zapravo non-pejper

27.04.2021

18:35 >> 18:41

0

Ceo region digao je na noge prvo non-pejper o promeni granica na Zapadnom Balkanu

Nije obavezujuć, ali nosi političku težinu: Šta je zapravo non-pejper
Copyright Profimedia

Poslednjih nedelja svedoci smo da se sve češće koristi termin non-pejper, u doslovnom prevodu nepapir ili nedokument, budući da se koristi uglavnom u diplomatiji.

Ipak, papir jeste. Tačnije dokument, i to koji donosi važne informacije, posle kojih se menja nekakva politička odluka. Ali, nije obavezujuć.

Ako nije obavezujuć, zašto onda izaziva burne reakcije u javnosti?

pročitajte još

U diplomatskim krugovima to je pisani dokument, odnosno predlog dokumenta koji bi tek trebalo da bude usvojen. Do tada, nije obavezujuć, ali nosi političku težinu.

Predstavlja ideju kako bi neki aktuelni problem trebalo rešiti, a dolazi obično iz moćnih centara.

Zanimljivo je da se na ovaj dokument ne stavljaju ni naslov, ni datum, pa čak ni potpis. Često se ne zna uopšte odakle dolazi, ali se znati zna kome je namenjen i upućen.

Dakle štiti onoga ko je pokrenuo “vruću” temu. Ponekad se zna iz koje zemlje dolazi, ali ime onoga ko je osmislio, ostaje uglavnom tajna.

Ceo region digao je na noge prvo non-pejper o promeni granica na Zapadnom Balkanu, koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši. Danas se pojavila informacija o non-pejperu vezanom za dijalog Beograda i Prištine koji uslovljava međusobno priznanje. Pozivajući se na nezvanične izvore, prištinski mediji objavili su da iza tog dokumenta stoje Francuska i Nemačka, što su ove dve zemlje kategorično odbacile.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, kaže za BBC da su u njegovoj diplomatskoj praksi non-pejper dokumenti imali veliku težinu.

-To su stvari koje ne izgledaju posebno svečano, ali imaju efekta i zato ih ne bi trebalo potcenjivati. Non-pejper često ima i puni politički smisao jer naglašava i potencijalne kaznene posledice, ako se neka akcija ne sprovede, kazao je Jovanović.

Precizira da taj papir često služi i kao podsetnik, da sagovornik ne zaboravi ono što mu je preneto, da ima smernice šta se očekuje, ili šta treba da prenese pretpostavljenima.

pročitajte još

-Non-pejper je formalno neobavezan, ali sadržinski može biti veoma ozbiljna opomena i poruka, zaključuje nekadašnji diplomata.

Upućeni tvrde da se ovim papirom pokreće nekakva diskusija, vraća neka tema iz zapećka u fokus, nudi moguće rešenje nekog problema, ispipava puls u nekom posebno osetljivom pitanju.

Zato, može se zaključiti da non-pejper ne menja granice, to nije dokument koji obavezuje bilo koga na bilo šta, ali jeste signal da neko u diplomatskim krugovima razmišlja u tom smeru.

Snaga ovog dokumenta je, zapravo, vezana za njegovog donosioca, odnosno onoga ko je pisao.

Nekadašnji jugoslovenski ambasador u Ujedinjenim nacijama kaže da je i sam dobijao non-pejper dokumenta.

-Američki ambasador mi je predao non-pejper u kome je SR Jugoslavija ultimativno opomenuta da će, u slučaju izbijanja oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, za koje bi Jugoslavija bila odgovorna, Amerika uzvratiti bombardovanjem, seća se Vladislav Jovanović.

Youtube printscreen

Kaže i da je u njegovoj karijeri bilo i non-pejper dokumenata koji se nisu ostvarili.

-Američki ambasador u UN angažovao se da podstakne proces izbacivanja SR Jugoslavije iz UN i tako nanese još jedan politički udarac SRJ. Ta inicijativa nije uspela jer je naišla na otpor velikog broja zemalja, dodaje Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike