Predstavnik Srpske liste Igor Simić: Srpski narod na KiM se oseća ugroženije zbog najava iz Hrvatske

07.05.2021

08:40 >> 08:45

0

Autor: A.S.

Deset gradonačelnika srpskih opština izrazilo protivljenje militarizaciji KiM, dolasku hrvatskih vojnih snaga i otvaranju vojnih kampova

Predstavnik Srpske liste Igor Simić: Srpski narod na KiM se oseća ugroženije zbog najava iz Hrvatske
Copyright Igor Simic, Youtube printscreen

Kosovski Srbi se nakon najave iz Zagreba da će na KiM otvoriti vojni kamp osećaju ugroženije nego pre toga, izjavio je danas predstavnik Srpske liste Igor Simić i naglasio da bi to, ako se obistitni, od 1999. godine do danas bila najdirektnija pretnja miru i kršenje Rezolucije 1244.

-Najavom otvaranja vojne baze srpski narod se oseća ugroženjje nego što je to bilo dva dana pre- rekao je Simić i naglasio da tu vest ne bi mogao da nazove provokacijom već direktnom pretnjom miru, između ostalog i zato što je reč o dolasku snaga uz koje je srpski narod propatio.

Prilikom gostovanja na TV Pink, Simić je istakao da i Srbi sa KiM tako doživljavaju i dodao da sa druge strane ta najava predstavlja direktno podrivanje svega što državno rukovodstvo Srbije radi svih ovih godina na izgradnji mira, regionalne stabilnosti i stvaranja preduslova za ekonosmkim razvoj na Balkanu što bi išlo u prilog i Bošnjacima i Srbima i Albancima i Hrvatima…

Potom je naglasio da je juče čak deset gradonačelnika srpskih opština izrazilo protivljenje militarizaciji KiM, dolasku nekakvih hrvatskih vojnih snaga i otvaranju vojnih kampova, a zatim je i podsetio da na KiM žive i oni koji su kroz Bljsak i Oluju bili primorani da napuste domove, i dobro se sećaju kako je srpski narod prošao.

-Hrvati ne mogu da prebole što je Srbija svaki dan sve jača i jača u ekonomskom, ali i vojnom smislu pa su smislili neke igre sa političkim predsavnicima Albanaca kako bi eto demonstirali neku snagu koja se kruni svaki dan- rekao je Simić.

Pročitajte još:

Ponovio je da otvaranje vojnog kampa nije nešto što bi Srbi želeli i nešto što će Srbi tek tako privhatiti.

Dodao je da se Srpska lista protivi dolasku 1.000 hrvatskih vojnika i njeni predstavnici su na tu temu već obavili konsultacije sa prdstavnicima međunarodne zajednice na KiM i skrenuli im pažnju da bi to bio gest koji ne doprinosi miru, stabilnosti i da je protivan srpskim insteresima.

-Protivićemo se kroz institucije, a verujem da će nas podržati i naše državno rukovodstvo- zaključio je Simić.

Simić je naveo da je otvaranje vojne baze bespotrebno, jer se broj vojnika Kfora smanjuje i naglasio da je neverovatno da dođu snage iz regiona sa kojima je srpski narod propatio i da oni treba da sačuvaju mir, Srbe i srpske svetinje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike