Hrvatska podiže vojni kamp na Kosovu i Metohiji: “Smišljena akcija”

06.05.2021

18:45

0

Autor: M.Vu

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp radi veće bezbednosti

Profimedia

Hrvatski ministar spoljnih poslova i najavio je u Prištini da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp radi veće bezbednosti, naglasivši i podršku dijalogu sa Beogradom i ukidanju viza EU za kosovske žitelje.

“Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom.

Istakao je da je Hrvatska protiv svake promene granica u istočnoj Evropi.

“Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu – Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije”, naveo je Radman.

Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u junu, i preneo očekivanje da će jednostranu nezavisnost Kosova priznati i zemlje koje to nisu učinile.

“Republika Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima. Ne smemo da zaboravimo činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova. Dali smo veliku podršku Kosovu da uđe u regionalne i međunarodne organizacije. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti”, rekao je Radman.

Dodao je da su “Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose”, i otkrio da je Hrvatska obezbedila 10.000 vakcina protiv kovida 19 za stanovnike na KiM.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja.

“Razgovarali smo i o spoljnopolitičkim prioritetima Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi da imamo kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom, kako bismo imali koristi od hrvatskog znanja i iskustva”, dodala je Grvala.

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

Osmani je prenela hrvatskom ministru da proces dijaloga sa Beogradom ne bi trebalo da bude povezan s liberalizacijom viza, jer je prema njenim rečima Priština već ispunila kriterijume za liberalizaciju viznog režima, uprkos činjenici da je bilo dvostruko više kriterijuma od ostalih zemalja.

Drecun: Hrvatski vojni kamp pretnja srpskom narodu na KiM

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun vidi najave za formiranje hrvatskog vojnog kampa na Kosmetu kao maksimalnu podršku Hrvatske prerastanju Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova.

Drecun je za Tanjug, komentarišući najavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana danas u Prištini da će njegova zemlja formirati vojni kamp na KiM radi, kako kaže, veće bezbednosti, rekao da cilj misije hrvatskih vojnika nije misija koju obavlja KFOR.

Tanjug/Dragan Kujundžić

“U hrvatskom sastavu KFOR-a ima jedan vod jačine 37 pripadnika koji su raspoređeni u vazduhoplovnom detašmanu i u obaveštajnim bataljonu, a opremljeni su i sa dva helikoptera Mi-8”, kaže Drecuni podseća da je najavljeno da će krajem maja u regionalu komandu “Zapad”, na području Peći biti raspoređena četa sa oko 120 hrvatskih pripadnika iz bataljona “Vukovi”.

Imajući u vidu, dodaje, da se na Kosmetu nalazi 3.500 vojnika u sastavu KFOR-a i da su raspoređeni u nekoliko postojećih baza, kaže da nema potrebe da se za taj hrvatskih vojnika izgradi nova baza ili vojni kamp.

Drecun skreće pažnju na to da srpski narod na KiM ne može da ima poverenje u hrvatske vojnike zbog toga što oni, kako kaže, dolaze iz države koja radi sve da na najbrutalniji način uruši interes i bezbednost srpskog naroda ma gde on živeo i države Srbije.

Smatra da je formiranje hrvatskog vojnog kampa velika greška KFOR-a jer bi to ojačalo albanske ekstremiste i zapretilo evenutalne napade KBS na srpski narod.

“Mislim da je ovo jedna smišljena akcija, jer će Hrvatska sigurno napraviti taj vojni kamp, ako je to rekao njihov ministar i da će on biti korišćen upravo za ono na šta sam upozorio”, rekao je Drecun.

Vulin: Strani vojnici na Kosovo samo po Rezoluciji 1244

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se o tome da li će neka zemlja poslati vojnike na Kosovo i koliko će tih vojnika biti u okviru Kfora odlučuje isključivo u skladu s Rezolucijom 1244.

Vulin je takvom izjavom reagovao na najavu hrvatskog ministra odbrane Gordana Grlića Radmana da će “Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin Tanjug/Tara Radovanović

“Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom ”braće po oružju”, odgovorio je Vulin na pitanje Kosovo onlajna da prokomentariše najavu šefa hrvatske diplomatije i njegovu izjavu da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin je dodao da ne sumnja “da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli”.

Vulin navodi i da kada “ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti