Predsednik Vučić sa Pahorom na Andrićevom vencu: Važna uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu, niko ne želi zamrznuti dijalog (FOTO)

14.05.2021

08:27 >> 09:55

0

Planirano je da se Vučić i Pahor obrate medijima oko 10.45 sati

Predsednik Vučić sa Pahorom na Andrićevom vencu: Važna uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu, niko ne želi zamrznuti dijalog (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Sastanak je počeo u 10 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom venc, a završen je nakon 40 minuta. U toku je obraćanje dvojice predsednika.

-Dugo smo razgovarali u četiri oka, ključne teme odnosi sa Slovenijom, EU integracije i regionalni procesi – rekao je predsednik Srbije.

-Za nas je uvek važna uloga koju Slovenija ima u Zapadnom Balkanu – rekao je predsednik Srbije i dodao da je najviše bilo reči o regionalnim pitanjima, o KiM kao i regionu.

Vučić je naglasio i da je politika Srbije politika mira i stabilnosti u regionu.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

– Želimo da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela, uvek smo spremni za dijalog – kazao je Vučić.

-Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis”, rekao je Vučić i istakao da je to politika Srbije.

-Da li ćemo uspeti ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog – rekao je Vučić.

Pahor: Otvoren sam za sve savete, ali i upozorenja

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Novinarima se obratio i predsednik Slovenije Borut Pahor. On je istakao da je današnja poseta Beogradu pre svega uvod u samit Procesa Brdo-Brioni.

– Izuzetno mi je drago što sam danas ovde i što je razgovor bio dobar. Glavna tema je samit Procesa Brdo-Brioni i proširenje Evropske unije i pod kojim uslovima će to činiti buduće države članice. Najveći interes svih nas je mir i stabilnost, to je i ono što je predsednik Vučić rekao i što uvek ističe i to je poruka koju ćemo u ponedeljak poslati Evropskoj uniji.

Mi se zalažemo za mir u svim našim različitostima. Nakon godinu i po dana ovo će biti ovakav prvi susret i u svet će otići jedna nadahnuta informacija okrenuta ka reformama zemalja kako bi što pre postale deo Evropske unije. Otvoren sam za sve savete i upozorenja sa kojima me je upoznao predsednik Srbije, zahvalan sam mu na tome. Mi smo vođe i mi sada moramo da pokažemo snagu i da se potrudimo da ostvarimo dobre bilateralne odnose u jugoistočnoj Evropi – rekao je Pahor.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

O “non pejperu” i promeni granica

– Nakon tragedije koja je zadesila Zapadni Balkan devedesetih, došlo je do formiranja novih granica uz nadu da će zavladati trajni mir. To sam mislio kad sam govorio o tome da ne verujem da je moguća mirna promena granica. Čak i ako bi tako počela, ne bi se mirno završila, ubeđen sam u to – rekao je predsednik Slovenije.

S druge strane, predsednik Srbije rekao je da je to za njega najteže pitanje, naročito pred predstavnicima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

– Kada čujem da ljudi govore o tome da nema promena granica, saglasan sam da nema promena međa bez sukoba. Ipak, Srbija insistira da se poštuju granice ustanovljene poveljom UN. Ako je to slučaj, mi u potpunosti podržavamo – rekao je predsednik Srbije.

Za 10 godina udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije

U poslednjih 10 godina više je nego udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trgovinska razmena sa Slovenijom sada je 1,166 milijardi evra, naveo je Vučić. On je dodao da se i u prva tri meseca uprkos korona virusu beleži blagi rast.

-To ide u dobrom smeru, zadovoljan sam, i verujem da možemo da pronađemo još zajedničkog što bi bilo dobro i za ljude u Srbiji i za kljude u Sloveniji – rekao je Vučić.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike