Zeman: Srbijo, izvini za bombardovanje, bilo je to više od zločina; Vučić: Večno zahvalni za ovakve reči

18.05.2021

11:01 >> 13:02

0

Autor: A. B.

Dvojica predsednika su održala zajedničku konferenciju za medije

Zeman: Srbijo, izvini za bombardovanje, bilo je to više od zločina; Vučić: Večno zahvalni za ovakve reči
Copyright Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous

U Dvorcu Praga završen je sastanak predsednika Češke i Srbije Miloša Zemana i Aleksandra Vučića.

Dvojica predsednika razmenila su mišljenja o proširenju EU, situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja.

Vučića je, uz vojne počasti i intoniranje himni dveju zemalja, u Praškom zamku dočekao predsednik Zeman, nakon čega je usledila ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio je predsedniku Vučiću Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu Orden Republike Srbije na lenti (odlikovanje iz 2020).

Pročitajte još:

Predsednik Zeman je uvodne reči posvetio izvinjenju Srbiji i njenom narodu za bombardovanje 1999.

– Poštovani gospodine predsedniče Vučiću, dragi prijatelju, veoma je ugodno naći se u vremenu kada mogu da vas nazovem prijateljem. Razgovarali smo o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu koje se odigravalo 1938. godine, kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968, kada su nas izneverili istočni saveznici. Čovek ne može da bira, u oba slučaja. Srpski narod nam je uvek davao podršku. I mi smo mu “zahvalili” bombardovanjem. Zbog toga želim da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. Bilo je to gore od zločina, bila je to greška. Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. Češka Republika je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi, bili smo poslednji koji su dali saglasnost za bombardovanje, i očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se s nama poveže i da bude protiv, ali ostali smo sami… Ipak nas to ne može opravdati, to je bio nedostatak hrabrosti. Ovim izvinjenjem i molbom rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa.

Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous

Predsednik Vučić je zahvalio na rečima svog češkog prijatelja.

– Danas nije tradicionalno govoriti o iskrenom prijateljstvu, ali ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, sve to me je duboko dirnulo, kao i reči predsednika Zemana, jednog hrabrog čoveka koji je drugačiji i koji se ne dodvorava nikome. Video sam koliki je njegov ugled i bio pomalo zavidan u mnogim azijskim zemljama, u mnogim afričkim i latinoameričkim državama… Pitao sam se šta to treba da imamo mi zarad takvog ugleda. Hoću da mu zahvalim za reči koje je posvetio Srbiji, a mogu da obećam da ćemo doživljavati češki narod kao bratski, a onda i prijateljski. Karakter mi je težak, ali sam neko ko ume ovakve stvari da poštuje i neće zaboraviti ovako nešto. Večno ćemo biti zahvalni, jer ovo što je danas izgovorio, nikad niko nije sem njega. Predsednik Zeman će do kraja godine posetiti Srbiju, definitivno. Poklonićemo čitavu Češku kuću iz 1938. godine državi Češkoj, i očekujem ga na otvaranju. Mi imamo češke manjine u Srbiji mahom u južnom Banatu, i to su ljudi koji predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, i želimo da im omogućimo da imaju svoju kuću, koja im je oduzeta u vreme komunizma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike