Robeli: Sledi novi američki angažman u dijalogu Beograda i Prištine, EU čeka izbore u Nemačkoj

26.05.2021

12:08

0

Komentarišući pozive Prištine da se pošalje američki izaslanik za dijalog Robel kaže da bi tu ulogu mogao da obavljaju Metju Palmer ili Filip Riker

Robeli: Sledi novi američki angažman u dijalogu Beograda i Prištine, EU čeka izbore u Nemačkoj
Copyright Profimedia

Glavni urednik švajcarskog lista Tags Ancajger Enver Robeli smatra da promena predsednika SAD može da promeni pristup dijalogu Beograda i Prištine, gde bi uključivanje Vašingtona moglo da ubrza iznalaženje zadovoljavajućeg rešenja. Kako navodi izbori u Nemačkoj mogu imati značajan uticaj na stav Evropske unije po pitanju dijaloga, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ljajmi.

„Dolaskom Bajdenove administracije uslediće novi američki angažman u dijalogu između Kosova i Srbije. Učešće SAD moglo bi da bude od interesa i za EU jer ubrzava pronalaženje zadovoljavajućeg rešenja u sukobu Kosova i Srbije“, kaže Robeli.

Komentarišući pozive Prištine da se pošalje američki izaslanik za dijalog Robel kaže da bi tu ulogu mogao da obavljaju Metju Palmer ili Filip Riker.

pročitajte još

„Palmer ima mandat da posreduje na Balkanu, ali ovaj mandat je donekle pao u senku nakon što je Grenel imenovan za specijalnog izaslanika, ali na prvom mestu je za ovo pitanje zadužen Palmer. Bivši ambasador u Severnoj Makedoniji Filip Riker je dobro upoznat sa regionom i na visokim položajima je u američkoj vladi“, rekao je Robeli.

Robeli je izrazio rezervu prema predstavniku za spoljnu politiku Žozepu Borelu, koji je, prema njegovim rečima, na sastanku izrazio otvoren stav prema promenama granica između Srbije i Kosova.

„Unutar EU bi trebalo da postoji pojašnjenje, ali mislim da se to neće desiti do izbora u Nemačkoj. Čini se da je Merkel ispunila svoju misiju i trebalo bi da sačekamo novu nemačku vladu, nadam se da će pobedu odneti zeleni koji su upoznati sa sukobom”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike