Presuda Ratku Mladiću udarna vest i u svetskim medijima!

08.06.2021

09:03 >> 11:10

0

Sudije će danas u 15 časova početi sa čitanjem presude

Presuda Ratku Mladiću udarna vest i u svetskim medijima!
Copyright printscreen/Theguradian

Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude “staviti tačka” na poslednje suđenje za “genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju”.

Sudije će u 15 časova početi sa čitanjem presude.

Britanski list “Gardijan” piše da će pet sudija izneti svoje zaključke o 10 tačaka optužnice – koje uključuju istrebljenje, prisilno premeštanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile – po osnovu kojih je Mladić 2017. godine osuđen.

Ovo će biti konačna presuda suda, bez prava na novu žalbu.

Ishof današnjeg ročištva je, prema oceni “Gardijana”, neizvestan, iako je vrlo malo verovatno da će Mladić biti oslobođen. To bi, kako dodaje taj list, zahtevalo da trojica sudija oslobode Mladića od svih optužbi.

Rojters podseća da je Mladić (78) bio na čelu snaga “bosanskih Srba” tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Osuđen je 2017. godine pod optužbom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući “terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva tokom 43-mesečne opsade i ubistvo više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici u 1995. godini”.

Tužilac Serž Bramerc je, uoči današnje odluke, naglasio važnost izricanja presude Mladiću zbog, kako je naveo, žrtava koje žive sa traumom i sećanjem na sukobe iz 1990-ih.

-Ako razgovarate s preživelima i majkama (Srebrenice) koje su izgubile muževe, sinove, život im je zaista stao na dan genocida -rekao je Bramerc novinarima uoči presude.

Mladićevi advokati žalili su se na osudujuću presudu, navodeći da bivši general ne može biti odgovaran za potencijalne zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. Tražili su oslobadajuću presudu ili ponovno suđenje.

Tužioci, s druge strane, žele da se njegova presuda potvrdi.

Američka agencija AP je u osvrtu na današnju presudu Mladiću, koga naziva “kasapinom iz Bosne”, navela da će se ovom presudom u žalbenom postupku završiti krivično gonjenje tužilaca Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u ratu, u kojem je, kako navodi AP, ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni ostali bez krova nad glavom.

Youtube/MNA Agency

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u leto 1995. Godine.

Mladić je prvostepeno osuđen i po drugim tačkama optužnice – zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Pročitajte još

Suđenje je počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine. Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, posle čega je izručen Hagu. Tokom bekstva koristio je lažno ime Milorad Komadić.

Hagu je izručen 31. maja 2011. godine, a pred Sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godin

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike