Potvrda doživotne ili oslobađajuća: Ratku Mladiću danas izriču drugostepenu presudu u Hagu

08.06.2021

05:16 >> 07:36

0

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži pona

Potvrda doživotne ili oslobađajuća: Ratku Mladiću danas izriču drugostepenu presudu u Hagu
ratko mladic hag 7 - Copyright Profimedia

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, objaviće danas popodne drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Mladić će, očekuje se, lično prisustvovati izricanju presude, kao i njegov sin Darko, dok njegovi branioci advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić neće biti u sudnici.

Mladićeve interese zastupaće advokatica Peta Luiza Bagot.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Osuđen je po 10, od 11 tačaka optužnice: 

– po tački 2 za genocid u Srebrenici,

– po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

– po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

– po tački 7 zbog deportacija i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

– po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

– po tački 10 osuđen je zbog protivpravnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja i

– po tački 11 zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine. Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, posle čega je izručen Hagu. Tokom bekstva koristio je lažno ime Milorad Komadić.

Hagu je izručen 31. maja 2011. godine, a pred Sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Tokom suđenja je negirao krivicu.

Profimedia

– Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam čovek koji je ceo život profesionalni vojnik, čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio da ustaška neman baca srpsku nejač u jame kao u Jasenovcu… – naveo je jednom prilikom general Mladić pred Mehanizmom u Hagu nazivajući taj sud lažnim.

Njegov branilac, advokat Branko Lukić, izjavio je pred današnje izricanje presude da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, ukoliko je analiziralo dokaze odbrane, ili osloboditi njegovog branjenika ili naložiti ponavljanje suđenja.

Advokat dodaje da, ukoliko opet bude politika na sceni – “onda neće ni biti doneta presuda, nego politički proglas”.

advokati Ratka Mladića, Profimedia

Lukić da je ukazao da prvostepena presuda Haškog tribunala, polazi od presuđenih činjenica iz ranijih presuda protiv bosanskih Srba, u čijem donošenju su učestvovale i sudije iz Mladićevog prvostepenog veća.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, Profimedia

“Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja”, rekao je Darko Mladić za Tanjug.

Darko Mladić je otputovao u Hag, izricanje presude će pratiti uživo iz posebne prostorije, a kako je rekao, Ratko Mladić je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike