Održao lekciju o ljudskom dostojanstvu: Vulin o nastupu predsednika Vučića na sednici SB UN

09.06.2021

14:17 >> 14:32

0

Na sednici su izveštaj o radu Mehanizma podneli predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc

Održao lekciju o ljudskom dostojanstvu: Vulin o nastupu predsednika Vučića na sednici SB UN
Copyright Aleksandar Vučić, rts printscreen

„Predsednik Vučić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govorio u ime svih Srba kao predsednik svih Srba. Rekao je istinu o stradanju našeg naroda, ali i licemerju onih koji o Srbima sude. Bilo je mučno slušati kako oni koji se nikada nisu pokajali za Jasenovac pričaju o kažnjavanju ratnih zločina ili da oni koji su za građansku Bosnu prave od Srba genocidan narod”, ocenjuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako kaže, bilo je tužno slušati kako ambasadori zemalja koje su razorile Jugoslaviju, bombardovale i Republiku Srpsku i Srbiju i nikada za to nisu odgovarale, govore o miru i pravdi, o potrebi poštovanja rezolucija UN i nepovredivosti granica.

Aleksandar Vulin, printscreen/RTS

“Predsednik Vučić nas je učinio ponosnim svojim hrabrim i odmerenim govorom sa kojim se nije moglo polemisati. Oni su držali govore, naš predsednik im je održao lekciju, i ne samo lekciju iz istorije već lekciju o ljudskom dostojanstvu“, izjavio je ministar Vulin.

Podsetimo, u Njujorku je sinoć održana sednica SB UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sednici su izveštaj o radu Mehanizma podneli predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Ađijus je pohvalio izricanje presude Ratku Mladiću i rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

sudija Karmel Ađijus rts printscreen

– Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i dovodi u pitanje autoritet međunarodnog suda, rekao je Ađijus.

Bramerc je rekao da je “pravda” izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

tužilac Serž Bramerc rts printscreen

– Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je važna, konstatovao je Bramerc.

On je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Aleksandar Vučić, rts printscreen

– Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji, kazao je između ostalog predsednik Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike