Dijalog Beograda i Prištine u utorak u Briselu, jedno pitanje Borelj će da stavi pred Bajdena

10.06.2021

16:44 >> 16:47

0

Autor: I.K.

U utorak 15. juna u Briselu se od 8:30 nastavlja dijalog Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine u utorak u Briselu, jedno pitanje Borelj će da stavi pred Bajdena
Profimedia

Dijalog Beograda i Prištine nastavilja se u utorak prepodne u Briselu, a “ako bude potrebe” šef diplomatije EU, Žozep Borelj, će se popodne na samitu EU SAD konsultovati sa predsednikom Bajdenom o ishodu razgovora Vučića i Kurtija, saznaje Tanjug u Briselu.

U utorak 15. juna u Briselu se od 8:30 nastavlja dijalog Beograda i Prištine sastankom na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

Sastanku posreduje šef diplomatije EU Žozep Borelj koji će se kasnije istog dana u Briselu sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

“U zavisnosti šta bude ishod razgovora Vučića i Kurtija, ako tu bude bilo nešto važno ili problematično Borelj će o tome obavestiti Bajdena u cilju iznalaženja zajedničkog pristupa EU i SAD”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

pročitajte još

U Briselu su više puta nezvanično ukazivali na nepredvidivost kada je reč o pristupu Aljbina Kurtija dijalogu Beograda i Prištine.

Sada napominju da se upravo zbog toga ne može predvideti ni rezulat sastanka u utorak niti eventualni sledeći koraci u procesu.

Dodaje se da je administracija u Vašingtonu već upoznata preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera sa poslednjim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Nije planirano, ali se ne može ni isključiti da u slučaju da se sagovornici ili jedan od sagovornika u dijalogu u utorak ne složi sa nastavkom procesa, to pitanje Borelj stavi pred Bajdena”, kažu izvori Tanjuga.

U EU naglašavaju da se deo obnovljene transatlanstke saradnje, o kojoj će biti reči na samitu EU – SAD u utorak, svakako odnosi na Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine.

U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU – SAD u utorak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se zajedničko opredeljenje Brisela i Vašingtona za jačanjem angažmana na Zapadnom Balkanu uključujući i proces dijaloga Beograda i Prištine i podršku sprovođenju EU integracionih reformi u regionu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug