Premijerka Brnabić o Samitu u Tirani: Težak sastanak, uvod u dijalog Beograda i Prištine

10.06.2021

15:26

0

Brnabićeva je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je “neko drugi” razgovor prebacivao na teren politike

ANA BRNABIC I EDI RAMA, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani, bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog između Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je “neko drugi” razgovor prebacivao na teren politike.

“Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna”, rekla je Brnabić.

pročitajte još

Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabić je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, “razmenu mišljenja” tokom samita.

“Mislim da je tu bilo provakcija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje”, rekla je Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurna koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije.

Govorio je, rekla je Brnabić, o tome kako “ne može više ovako da se sarađuje” nego u drugačijem formatu u kome su “Kosovo i Srbija jednaki partneri”.

Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a tzv. Kosovo nije, te je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Brnabić je podsetila da će 1. jula stupiti na snagu Sporazum o ukidanju rominga na teritoriji Zapadnog Balkana.

Istakla je da je to benefit za građane, kao i da region očekuju važni projekti.

Ona je najavila da će se u septemrbru krenuti sa izgradnjom takozvanog auto-puta mira, od Niša do Merdara, i očekuje se da će tada u Srbiji biti prisutni i predstavnici EU.

“Imamo do kraja godine i početak izgradnje gasovoda do Bugarske, to je važan regionalni projekat, a onda već u prvom kvartalu 2022. godine imamo početak još dva važna projekta – jedan je železnički Koridor 10, odnosno modernizacija kompletne trase od Beograda do Preševa, i drugi između Niša i Dimitrovgrada”, rekla je Brnabić.

Podsetila je na Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi evra.

“EU je opredelila i dodatna sredstva, ali to će zavisiti od projekata”, rekla je ona.

Premijerka je najavila da Srbiji predstoje međuvladina konferencija, kao i nekoliko regionalnih samita, među kojima je i nastavak Berlinskog procesa početkom jula.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti