Borelj: Nećemo se smiriti dok Zapadni Balkan ne bude unutar EU

11.06.2021

05:23 >> 06:35

0

On je u govoru najavio da će se sledeće nedelju u Briselu, u organizaciji EU, održati novi sastanak dijaloga Beograda i Prištine

Borelj: Nećemo se smiriti dok Zapadni Balkan ne bude unutar EU
Copyright Profimedia

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj poručio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu deo EU”.

-U tom cilju, u potpunosti smo mobilisani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protivotrov za nacionalističku retoriku -naveo je Borelj.

On je u govoru najavio da će se sledeće nedelju u Briselu, u organizaciji EU, održati novi sastanak dijaloga Beograda i Prištine.

Borelj je pred SB UN, na sednici posvećenoj saradnji UN i EU, govorio o ulozi i podršci koju EU daje održanju globalnog mira i bezbednosti, saradnji sa UN i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primerima ”duboke angažovanosti” EU, gde su potrebni ”hitni rezultati”.

Pored Zapadnog Balkana, Borelj se pomenuo i Belorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

-Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona uticaja – nagalisio je Borelj.

Pročitajte još

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da EU ostaje posvećana saradnji i prinicipima UN.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike