Grubješićeva: EU je u ovom trenutku spremnija da u naš region uloži mnogo više novca nego da ga približi članstvu

14.12.2020

14:22 >> 09:32

0

Ona je ukazala da se izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji naslanja na izveštaj Evropske komisije

Grubješićeva: EU je u ovom trenutku spremnija da u naš region uloži mnogo više novca nego da ga približi članstvu
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

BEOGRAD, 13. decembar (Tanjug) – Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je danas da godina bez otvorenih poglavlja i zastoj Srbije na putu ka Evropskoj uniji nije dobra vest.

– To je dobra vest samo za one koji ne vide Srbiju u EU, a takvih je mnogo, nažalost. Nije sporno kritikovati situaciju u Srbiji, ali je maliciozno i zlonamerno radovati se ovakvoj odluci EU – ocenila je Grubješićeva u intervjuu za “Blic”.

Ona je ukazala na to da se izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji naslanja na izveštaj Evropske komisije i podsetila da će on biti usvojen u parlamentu EU u martu, a do tada ima vremena da se stvari promene nabolje, naročito u oblasti vladavine prava.

– Pokazalo se da još uvek nema političkog jedinstva u EU o pitanju proširenja. Izgleda da je EU u ovom trenutku spremnija da u naš region ulaže mnogo više novca nego da ga približi članstvu. S jedne strane to je dobro, jer su nam potrebni evropski fondovi, ali s druge strane otvara se prostor za spekulacije o alternativi punopravnom članstvu, kao što je članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici. EU poseduje instrumente i strateške koncepte da ubrza integraciju regiona, ali je svojom sporošću otvorila prostor za ulazak drugih aktera koji se ne opterećuju preterano vladavinom prava i demokratijom – zaključila je Grubješićeva.

Grubješićeva: Blokada proširenja stvara probleme Srbiji, ruši kredibilitet EU i gasi entuzijazam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike