Identifikovani posmrtni ostaci žrtava stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije

18.06.2021

10:28

0

Autor: A.S.

Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Šašu (1) i Kninu (1)

Identifikovani posmrtni ostaci žrtava stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije
Copyright kznl.gov.rs

Danas je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine, na području Republike Hrvatske.

Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Šašu (1) i Kninu (1).

Posmrtni ostaci dve osobe su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Pročitajte još:

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike