"Bugarska je zarobila proces EU": Tekst koji je podigao visoke zvaničnike Starog kontinenta na noge

14.12.2020

10:17 >> 16:32

0

Autor: A. B.

Nemački ministar Mihael Rot ocenjuje da su hitno potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan

"Bugarska je zarobila proces EU": Tekst koji je podigao visoke zvaničnike Starog kontinenta na noge
Copyright Profimedia

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da Bugarska drži proces proširenja Evropske unije u zarobljeništvu i dodao da očekuje podršku nove američke administracije u prilbižavanju Zapadnog Balkana ka EU.

– Albanija i Severna Makedonija su na svom putu ka EU postligle mnogo, ispunile su jednu ambicioznu reformsku agendu i nisu dopustile da ih razne prepreke zaustave – naveo je Rot u autorskom tekstu za “Velt”.

Rešenjem spora sa Grčkom, Severna Makedonija je ispisala istoriju u pravom smislu reči, naveo je Rot.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski)

– Zbog toga je zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bio pravi i potreban korak. Sada u najkraćem mogućem roku moraju da se održe Međuvladine konferencije sa obe zemlje, nakon što se ispune uslovi. Nemačka se snažno založila za to tokom svog predsedavanja EU – piše Rot.

On poručuje da EU mora da ispuni ono što je poručila i dodao je da Bugarska ne može da nameće svoja bilateralna pitanja na evropski nivo.

Grubješićeva: EU je u ovom trenutku spremnija da u naš region uloži mnogo više novca nego da ga približi članstvu
Predsednik Vučić se obratio svetskim liderima: “Pred nama je ogroman zadatak i moramo visoko ciljati”

– Pristupni proces ne sme da se odlaže u nedogled zato što jedna jedina članica EU pravi zatočenika od tog procesa zbog svojih bilateralnih pitanja – navodi on.

Nemački ministar ocenjuje da su hitno potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan i dodaje da je reč o kockanju sa kredibilitetom EU.

– Blisko povezivanje sa Zapadnim Balkanom je u našem najvećem interesu. U suprotnom će nastupiti drugi akteri koji nemaju mnogo zajedničkog sa našim vrednostima. Ne smemo to da dopustimo u jednom svetu u kome smo u konkurenciji sa autoritarnim snagama – objašnjava on.

Pixabay

Rot opominje da, ukoliko EU ne uspe da ispuni svoja obećanja na Zapadnom Balkanu, onda ne može ni da profitira kao globalni igrač.

U tom smeru on očekuje podršku i od nove američke administracije.

– I nova američka vlada će očekivati od nas da preuzmemo veću odgovornost u našem susedstvu. Izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD nudi šansu, ponovo zajednički i odlučno da radimo za slobodu, pomirenje i demokratiju na Zapadnom Balkanu”, zaključuje Rot.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike