Novi incident na KiM: Polomljena i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica

30.06.2021

11:49 >> 17:13

0

Ovaj najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na Kosovu i Metohiji

Novi incident na KiM: Polomljena i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U noći između 29. i 30. juna ukradena je crkvena zastava SPC sa ulazne kapije manastira Gračanice koja se povremeno ističe na tom mestu, za velike crkvene praznike ili svečanosti.

– Na društvenim mrežama pojavila se slika maskiranog lica sa zastavom Albanije kako gazi crkvenu zastavu. Imajući u vidu veličinu zastave reč je o zastavi koja je skinuta sa ulaza u manastir. Ovaj najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Na pomenutu sliku je reagovao i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić koji je napisao.

“Molim vas koji je izvor ove fotografije gde ovaj maskirani lik gazi crkvenu zastavu SPC. Eparhija traži informaciju radi reakcije na krađu zastave. Gde su objavili ili na instagramu ili fejsu. Ako može adresa i screen-shot. Hvala unapred”, napisao je Sava Janjić.

Značenje simbola

Zastava SPC je srpska trobojka sa znakom krsta i četiri ocila, što je regulisano Ustavom SPC. Ovaj simbol potiče još iz ranih hrišćanskih vremena i simbolizuje Hrista kao cara nad carevima. Eparhija raško-prizrenska prijavila je ovaj incident Kosovskoj policiji uz zahtev da se manastir dodatno obezbedi.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike