Zapadni Balkan - karika koja nedostaje EU da bi bila cela

01.07.2021

16:55

0

Autor: I.K.

Palmer je upozorio da se rizikuje da ne uspe zajednički napor da se cela Evropa kompletira kao deo snažne transatlantske porodice

Zapadni Balkan - karika koja nedostaje EU da bi bila cela
Metju Palmer, Youtube printscreen

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja Metju Palmer ocenio je danas u Ohridu da treba udvostručiti napore za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i upozorio da se u suprotnom rizikuje da ne uspe zajednički napor da se cela Evropa kompletira kao deo snažne transatlantske porodice.

Palmer je, na marginama Međunarodne konferencije “Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela”, u okviru Prve Međunarodne konferencije Prespanskog foruma naglasio da lideri u regionu moraju da preuzmu čvrstu odgovornost za pridruživanje evropskoj porodici i da na njih treba vršiti pritisak da ostvare svoj potencijal.

“Da bi ostvarili puni potencijal ovog regiona, lideri moraju da daju više od obećanja, preduzimaju mere i rešavaju politička pitanja u zemlji i inostranstvu, jačaju multietničke demokratije i pravosudni sistem i kreću se ka budućnosti”, precizirao je Palmer, prenosi prištinska Koha.

Metju Palmer, Youtube printscreen

S druge strane, kaže, od vitalnog je značaja da EU podrži region, što, prema njegovim rečima, podrazumeva liberalizaciju viznog režima za tzv. Kosovo i redefinisanje pristupnog razvoja Severne Makedonije i Albanije.

pročitajte još

Palmer je, kako prenosi MIA, izrazio razočaranje što pitanje otvaranja prve međuvladine konferencije za Severnu Makedoniju i Albaniju nije rešeno i pored velikog zalaganja i razumnih rešenja Portugalije kao predsedavajućeg Evropskom unijom i drugih evropskih partnera.

Podvukao je da to ima efekata na uticaj SAD i EU i regionu, doprinoseći porastu skepticizma.

“Naši geopolitički suparnici agresivno pokušavaju da naruše kredibilitet SAD i EU, a sam region je zabrinut za integritet naše zajedničke posvećenosti”, istakao je Plamer.

On je naglasio značaj “istorijskog” sporazuma Severne Makedonije i Grčke iz Prespe i Sporazuma o pomirenju sa Bugarskom, koji su, kako je rekao, rezultirali velikim regionalnim angažmanom Severne Makedonije “u korist njenih građana”.

Prespanski forum, Youtube printscreen

Osvrćući se na ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, istakao je da je dugogodišnja vizija Vašingtona i bila i da će ostati fokusirana na mir između država regiona i sa susedima, stabilnost, prosperitet i integraciju u evroatlantski okvir.

“To nije samo vizija SAD, već je i ono što žele i naši evropski saveznici i partneri. Najvažnije je, međutim, što tu viziju dele i same zemlje Zapadnog Balkana”, zaključio je Palmer.

Međunarodna konferencija “Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela” održava se danas i sutra u Ohridu i Oteševu, uz prisustvo oko 300 lidera i visokih zvaničnika regiona, EU i SAD.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra na Prespa forumu u Ohridu, gde će govoriti na plenarnoj sesiji na visokom nivou.

Teme ovog skupa su očuvanje i oživljavanje evropske perspektive regiona, uspesi i izazovi na Zapadnom Balkanu, kao i zajednički rad na upravljanju budućnošću.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi