Predsednik Vučić se oglasio na Instagramu nakon razgovora sa Merkelovom (FOTO)

30.06.2021

16:21 >> 16:23

0

Autor: A. B.

Zahvalio se nemačkoj kancelarki na dosadašnjim doprinosima na Zapadnom Balkanu

Predsednik Vučić se oglasio na Instagramu nakon razgovora sa Merkelovom (FOTO)
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel uoči samita Berlinskog procesa 5. jula, na kom će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

On je ponovio snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, “politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije“.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija konstruktivan partner Berlinskog procesa i da, kao takva, želi da doprinese uspehu predstojećeg Samita, kao i da svojim delovanjem unapređuje svakodnevicu svih u regionu.

S tim u vezi, on je izneo zadovoljstvo zbog ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije. Takođe je izrazio nadu da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš-Priština, koji bi doprineo stvaranju uslova za, pre svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Predsednik Vučić je obavestio kancelarku Merkel i o dogovorima u okviru zajedničke inicijative za saradnju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poznatoj kao Mali Šengen, navodeći da je ona srodna Berlinskom procesu i ideji Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i to da je otvorena za ostale učesnike iz regiona koji bi prepoznali važnost slobode kretanja ljudi, robe i usluga.

Vučić je s kancelarkom Merkel razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu je naglasio da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

Predsednik je takođe izrazio nadu da će situacija dozvoliti da kancelarka Merkel još jednom, pre završetka svog dugog i uspešnog kancelarskog mandata poseti Srbiju, koja sa Nemačkom ima veoma dobre odnose, posebno ekonomsku saradnju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike