Milivojević: Odnos prema Srebrenici uslovljavaće evrointegracije Srbije

12.07.2021

16:08 >> 16:21

0

Izjave zapadnih zvaničnika pokazuju da se to pitanje politizuje i da odnos prema toj temi postaje kriterijum političkog karaktera za tzv.pomirenje u regionu

Milivojević: Odnos prema Srebrenici uslovljavaće evrointegracije Srbije
Copyright Zoran Milivojević, Tanjug/Sava Radovanović

Odnos prema Srebrenici postaje politički kriterijum koji će ubuduće uslovljavati evrointegracije Srbije, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević uz ocenu da su na delu pokušaji da se na temi genocida uspostavi nova politička platforma koja bi opteretila i otvorila nova pitanja u dijalogu Beograda i Prištine sa ciljem da se oslabi pozicija Srbije u pregovorima o KiM.

Milivojević za Tanjug kaže da je obeležavanje godišnjice događaja u Srebrenici tokom građanskog rata u BiH ove godine bilo naglašenije i da izjave zapadnih zvaničnika pokazuju da se to pitanje politizuje i da odnos prema toj temi postaje kriterijum političkog karaktera za tzv.pomirenje u regionu, ali i proces evrointegracija.

pročitajte još

Za Srbiju su, kako ističe, posebno važne poruke zvaničnika EU, evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja koje nagoveštavaju da će evrointegaracije ubuduće biti uslovljene odnosom prema događajima u Srebrenici o kojima, podseća Milivojević, naša žemlja ima drugačiji stav.

-Poruke koje su upućene Srbiji su u funkciji političkog uslovljavanja i pritisaka, mogu se dvostrano posmatrati, naročito deo u kojem se pozivaju političke elite i lideri u regionu da se izjasne prema toj temi, ali na način koji u ovom trenutku odgovara EU, navodi Milivojević.

Ističe važnost zajedničke izjave Varheija i Borelja, posebno deo u kojem se ističe da se neće tolerisati negiranje genocida što, ocenjuje Milivojević, pokazuje da je teza o genocidu ujedno politička platforma zapada za Zapadni Balkan koja treba da stvori uslove i ambijent za tzv.pomirenje u regionu, ali na liniji onoga što zapadu odgovara.

-Tema genocida i Srebrenica je platforma na osnovu koje se opravdavaju postupci zapada iz devedesetih i otuda sada taj pritisak, posebno na srpski deo, od kojeg zavisi rešenje dva ključna pitanja u regionu – kosovskog pitanja i BiH, navodi Milivojević.

pročitajte još

Od Srbije se, kaže, očekuje da promeni stav o Srebrenici i prihvati stav zapada i većine u regionu što je, kaže, novo uslovljavanje za našu zemlju.

Milivojević, međutim, smatra da Srbija nema razloga da podleže pritiscima niti da prihvata nešto što nije u njenom državnom i nacionalnom interesu, a posebno stav da je krivac za određene događaje.

Iz takvog pristupa bi, upozorava, proizašla krivice Srbije i za događaje iz devedesetih što bi, smatra Milivojević, stvorilo uslove i za nove pritiske vezane za BiH, za osporavanje Republike Srpske i jačanje teze da je to genocidna tvorevina.

-To bi jačalo i poziciju Hrvatske prema Srbiji da je aggrešor, krivac za događaje iz devedesetih. Stvorio bi se kontekst novih pritisaka na Srbiju vezano za njen međunarodni položaj, ali njen državni i nacionalni interes, ukazuje Milivojević.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike